Контрабандните прасета се разквичаха предколедно

„Булгартабак“ е дъното. Мръсната пералня на властта.“

Контарабандтабак събра работниците си в столицата София на организиран протест. Били честни и почтени, нямали нищо общо с доклада на турските служби, където се твърди, че „Булгартабак“ се занимава с контрабанда на цигари. Липсваше само чистото лице и снажно тяло на Делян Пеевски, който по презумпция е винаги невинен – да поведе протеста с трибагреник, икона и кръст в ръка. А зад него – Борисов и Цацаров да четат от Евангелието и да пръскат врата му със светена вода.

„Самото споменаване на думата „Булгартабак“ кара Пеевски, Цацаров и Борисов да изтръпват. Те си знаят защо. И аз знам защо. Говоря го от 2014 г. Не само го говоря – подкрепям го с данни. С документи. С разкази на участници в схемата. Говоря го от тогава, а не от преди това просто защото от 2014 г. разполагам с конкретни данни за престъпната корупционна схема „Булгартабак“.

Престъпна схема, в която има много препрани мръсни пари, финансирания през офшорни сметки и зони, неясна собственост, политически ангажименти и собственост.

„Булгартабак“ е дъното. Мръсната пералня на властта.

Във всяка нормална държава с нормална правораздавателна система участници в схемата „Булгартабак“ щяха в рамките на тези три години вече да търкат пейките в затвора. Вместо това в България единият от участници го играе номинален премиер, а друг го играе депутат. И двамата са обикновени корумпирани бандити.

Истински съжалявам, че едва тези дни „Булгартабак“ е тема и на политическите партии, главно непредставените в Народното събрание. Вярвам, че изгубихме много, много време, в което Пеевски и Борисов с подкрепата на Цацаров успяха да заличат част от мръсните тайни за „Булгартабак“. Но все пак по-добре късно, отколкото никога.

Днес „Булгартабак“ пуснали през медиите на Пеевски ново кърваво писмо, в което се жалят, че са обект на спекулации и негативна кампания. Заради писмото на Да, България до президент, Народно събрание и т.н. БТ обясняват, че са публична компания. „Булгартабак“ е квази публично дружество. Няма по-голяма обида за българския капиталов пазар от подобно нещо като БТ. Компания, която не зачита правата на миноритарните си акционери. Наистина очаквам най-сетне реакция от сериозните хора на пазара.

И, да, очаквам отговор КОЙ е собственик на „Булгартабак“, който бил платил еди-си-колко-си милиарда на бюджета. Кой, бе, кой ги плати? Може ли държавата да не знае кой й плаща 5 млрд. лв.

А, да, и още нещо се сещам.

На КОГО Борисов продаде „Булгартабак“ за тия 220 млн. лв., които купувачът си получи обратно само от продажбата на правата върху марките за няколко държави?

Как ви звучи – на Пеевски, на Доган и на себе си…“, написа във фейсбук  журналистът Мирослав Иванов.

„Това ще се случи утре:
Шоуто на Делян Пеевски

Снимка на Emmy Barouh.

След констатациите на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабандата (KOM), че цигари на „Булгартабак“ съставляват близо половината от нелегалния пазар на цигари в Турция, синът майчин решил да действа. Ето какво ми разказа една моя сестра:

“Всички сме инструктирани да се явим рано сутринта пред фабриката, където под строй ще ни качат на автобуси и ще ни закарат в София на “протест” под надслов “Искаме работа, не правим контрабанда!”. (А всички знаем истината!) На всеки десет души има отговорник, който разполага с телефонните ни номера и следи за присъствието. Служителите на Техномаркет също ще бъдат заставени да “протестират”. Инструктирани сме да не даваме интервюта пред медиите и да не се занимаваме с “провокатори”. Ще получим кречетала, още няколко заплахи и порция страх…”

Колеги, как ви се струва това?“, съобщи Emmy Barouh още вчера за предстоящия протест на депутата-олигарх Пеевски.

„Не е шега.
Пеевски е докарал пред Националния стадион няколко автобуса клети работници на Булгартабак“, коментира днес карикатуристът Комарницки и публикува снимка от организирания протест.

Снимка на Christo Komarnitski.

 

Карикатура: Христо Комарницки