Краде ли се от санирането на панелките?

Покрай Великден Министерството на регионалното развитие е представило на кабинета отчет за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, популярна като „безплатното саниране“. За този доклад не се чу много, много. Само един любопитен факт от него. Дано само не се окаже практика. И, поне в Бургас цифрите да са различни.

При лидера в страната по саниране Благоевград средните цени в зависимост от района са между 460 и 610 лева на квадрат. В същото време себестойността на най-скъпото ново строителство в София е около 250 – 280 евро на квадрат, които включват и застроените площи за обезщетяване на собствениците на терени. Тоест без обезщетяването им себестойността е 200 – 230 евро на квадрат, което прави 390 – 450 лева на квадрат.

Така се ражда следната задача за ученици: „Кое е по-скъпо – построяването на един квадратен метър жилищна площ или неговото саниране?“

Иначе, идеята си е хубава и перспективна, ако не я облечем в нашенски си потури.

Щото, трябва да си идиот, за да отречеш, че санираните блокове поне са красиви. И собствениците на ремонтираните жилища са доволни, и икономисват от сметките.

Въпросът, крадено ли е от санирането, къде, и колко ще остане открит.