Кръводарителска кампания „Това не си го правил” в Бургас

Утре, 28 март 2024 г., в Бургас започва ежегодното издание на „Това не си го правил” – кампания за кръводаряване на Университетската болница за активно лечение в града, насочена към дванадесетокласниците.

Досега общо 40 ученици от Професионалната гимназия по механотехника и електроника са заявили желание да дарят кръв в рамките на кампанията. Тя ще се състои от 9 до 12 часа.

Инициативата се провежда за шеста поредна година. С нея се отправя предизвикателство към бъдещите абитуриенти да отбележат завършването на средното си образование с колективно кръводаряване.

Идеята се ражда през 2018 г., заради пострадал ученик. Тогава момче, ученик в една от бургаските гимназии, е пребито в дискотека и негови приятели спонтанно се организират да дарят кръв, тъй като кръвозагубата на младежа е голяма.

Оттогава всяка година тя се провежда. Най-редовни участници са от Механотехникума и Строителния техникум и всеки път 100 – 120 зрелостници се включват в нея. Това не е случайно, тъй като в двете училища има преподавателки, които са редовни кръводарители. Това са съответно Ани Златанова и Богдана Чонгова. Именно те дават пример на учениците си.

Самите младежи споделят, че усещането, че си полезен и спасяваш животи е специално и буквално им дава повече мотивация и енергия за старта в новия живот- кандидатстването в университет, избора на професия, нови приятели и т.н.

Ползата от акцията е огромна, още повече че до момента Бургас няма свой кръвен център. Процедурата за изграждането на сграда вече е стартирала и се очаква той да бъде построен много скоро в близост до УМБАЛ.