Курц подава оставка, но не и Борисов

Вицеканцлерът на Австрия подаде оставка заради видеозапис, който го уличи в размяна на държавни поръчки срещу политическа подкрепа от потенциален руски инвеститор, съобщи „Ройтерс“. Кадрите, от видеото показват неформална среща през 2017 г., проведена в Ибиса три месеца преди парламентарните избори в Австрия с участието на вицеканцлера и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе и жена, представяща се за племенница на руски олигарх. Записът беше публикуван в петък от списание „Шпигел“ и вестник „Зюддойче цайтунг“.

Щрахе заяви, че се оттегля, за да предотврати разпадането на управляващата коалиция ?!

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че е предложил на президента Александър ван дер Белен да бъдат свикани възможно най-бързо предсрочни избори в страната.

Причината е скандалното видео, в което вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе предлага на мним руски инвеститор уреждане на обществени поръчки срещу подкрепа за кампанията.

Скандалът, станал известен като „Ало, Ваньо“, гръмна средата на мандата на управлението на Бойко Борисов и бе по повод проверка на митниците в пивоварна „Леденика“, собственост на покойния вече бизнесмен Михаил Михов, станал известен като Мишо Бирата.

През август 2004 г. стана ясно, че Софийската градска прокуратура е прекратила наказателното производство срещу неизвестен извършител за изтеклите телефонни разговори между Борисов и Танов.

Къде е Австрия и къде са тъмните балкански субекти ?!