Либия ни засипа с ноти заради „пирати“ от Бургас

Български кораби ще бъдат задържани заради либийски танкер, заради който повече от година се водят съдебни битки

Шефът на Изпълнителната агенция „Морска администрация“ е извикан в Министерството на външните работи за спешни разговори заради либийски кораб. Поводът е случай със смяна на флаг на танкер, което е позволило плавателният съд да бъде изведен от български териториални води, съобщава Нова телевизия.

Според медийни публикации в края на миналата година частни охранители и частен съдебен изпълнител са се качили на либийския кораб и принудили екипажа му да слезе.

Пред NOVA от „Гранична полиция” и „Морска администрация” потвърдиха, че представители на държавата също са се качвали на кораба, като основание за това им е дало съдебно решение и становище на консула на Панама в Пирея, в което се твърди, че корабът е със сменено име и плава под панамски флаг.

„24 часа“ съобщава, че в отговор Либия е разпоредила да бъде задържан и щателно проверяван всеки кораб, плаващ в либийски води под български флаг. От либийското посолство в София обаче няма потвърждение за реципрочна мярка.

Танкерът е отплавал в Черно море с нов екипаж, под друго име и под панамски флаг, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR. Либийската държава, която е собственик на плавателния съд, определя случилото се като „пиратство“ и сезира Съвета за сигурност на ООН.

В опит за разрешаване на кризата този уикенд в София специален пратеник на Триполи е разговарял с представители на българското министерство на външните работи.

Да се прави обстойна проверка на всички плавателни съдове и ако сред техните собственици има български фирми или такива, регистрирани в България, те също да бъдат задържани. Това се казва в заповед на началника на Либийската морска администрация инж. Омар Абделла Джауши, чието копие е публикувано в арабски медии. Инструкциите са разпратени до всички търговски, промишлени и нефтени пристанища на Либия, съобщава в. „24 часа“.

Изданието припомня, че танкерът “Бадр” е бил в бургаското пристанище от ноември 2017 г. заради претенции на частна българска фирма за стари вземания от Либия.

Либийската държава, която се явява собственик на танкера, обаче оприличава случилото се на пиратски действия и алармира международните организации.

Миналата седмица в Ню Йорк Либия е инициирала среща на ниво постоянни представители в ООН. Шефът на либийската мисия там е предал в Триполи след срещата, че българският представител в ООН Георги Панайотов е окачествил случая като “недопустим криминален акт” и е поел ангажимент да информира държавното ръководство в София, за да бъдат предприети незабавни действия за възстановяване на собствеността и наказване на замесените лица, съобщава в. „24 часа“.

Джамал Али Омар ал Барак, който е изпратен в София, за да убеди българските институции да се намесят в случая, настоява българските власти да приложат закона, да съдействат за връщането на танкера “Бадр” на неговия собственик и “да предприемат наказателно преследване срещу всички замесени в този безпрецедентен за международното и морското право случай”. От разговорите на специалния пратеник в София на практика зависят всички последващи действия, които Либия се готви да предприеме срещу България.

Либийците са представили доказателства, че танкерът е задържан в Бургас, а след това и присвоен с фалшифицирани документи.

От “Морска администрация – Бургас” и “Гранична полиция” твърдят (виж карето), че са съдействали за смяна на екипажа, както е по закон. Те обаче са били уведомени от Министерството на външните работи в София за наличието на двустранен проблем и въпреки това са допуснали кораба да отплава под друг флаг и с друг екипаж, съобщава „24 часа“.