Гешев „сънува“ кошмари заради Банев и Иванчева

Заместникът на Цацаров заговори за хибридна война срещу прокуратурата заради бизнесмена, който си лафил тайно от ареста с руски лобисти

Започва „хибридна война“ срещу Цацаратурата заради Николай Банев. Той се свързал от ареста с руски лобисти, за да ги накара да създадат Евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, а в замяна бизнесменът трябвало да получи убежище в Русия. Тези небивалици избълва в ефира на бТВ заместник-главният прокурор Иван Гешев.

По думите му Банев и руските лобисти планирали медийна и политическа кампания в негова защита.

„Банев не може да предизвика съчувствие в мен, преди няколко дни в килията му в кутия от натурален сок беше намерен телефон, какъвто няма право да ползва в ареста. Извадена е експертиза и се вижда комуникация с руски лобисти, неофициални представители на руската държава”, заяви заместникът на Цацаров.

Руска връзка „видя“ Гешев и в готвения протест на адвокати след обиските в кантори и частни домове. Прокурорът подчерта, че когато някой е свързан с престъпна дейност, професията му не може да бъде повод да не бъде проверяван.

„Става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от транзакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ. Съзнавайки какво ще се случи, въпреки че имаше основания за неотложност, поискахме разрешение от съда да бъдат претърсени определени адвокатски офиси и лични домове. Резултатът е, че единият от това адвокатско дружество има трето обвинение по трето дело”, обяви Иван Гешев.

Става дума за адв. Караделиев, който иначе защитава Емилиян Гебрев („Емко”) и Цветан Василев (КТБ). Той отговаря още по дела, свързани с акцизни стоки и с укриване на материали по случая с „Корпоративна търговска банка” в адвокатски кантори.

„Подозирам, че протестът на адвокатите почива на недостатъчна информация за повечето, а за тези, от които изхожда, е въпрос на защитна позиция – атаката е най-добрата защита”, коментира зам.-главният прокурор.

Зам.-главният прокурор отново защити действията на подчинените си по отношение на отстранената кметица на „Младост” Десислава Иванчева.

„Всички, за добро или лошо, видяха как протекоха нещата. Въпреки това, че стана пред цяла България, се твърди, че парите са подхвърлени. Подсъдимите имат право да се защитават по всякакъв начин, включително и да лъжат. И аз, и Вие бихме се защитавали по същия начин, дори по-активно, ако ни грозят 30 г. лишаване от свобода”, подчерта Гешев.

Той посочи, че изтеклите контролирано в медиите СРС записи според наблюдаващите прокурори съответстват на това, което е в делото.

Според Гешев зад Иванчева стои „политическо-медийна групировка”, която я е припознала за свое знаме.

Вместо да се събере с приятели и да ги почерпи за Ивановден Иван Гешев разказва небивалици за лобисти от Русия и за война на медийни групировки срещу Цацаратурата. Може би и той, както и шефът му предчувствуват, че заради показният арест на Иванчева и ужасните условия в ареста България ще бъде осъдена да плаща милиони евро. Вероятно от стрес Ванко Гешев вече сънува и кошмари.