Луд скандал с Бойко, надлъгването с президента за изборите започна

Бойко Борисов се забърка в голям скандал, след като не отиде на среща при президента и хората му го оправдаха, че не бил поканен. Излишен е въпроса кой лъже, защото всички се досещат

Лют скандал забъркаха хората на Бойко Борисов. Премиерът не се вясна на днешната среща при президента, посветена на Изборния кодекс, а причината за това се оказа, че просто не бил поканен. Това обявиха пиарите му. Истината обаче се оказа доста по-различна. Президентът открито обвини управляващите, че уж претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него и то по жизненоважен за цялото ни общество въпрос – Усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори.
„На срещата в президентската институция за преодоляване на проблемите в изборния процес покани получиха, но не се явиха, ръководството на Народното събрание, Министерски съвет на ниво вицепремиер и парламентарно представените партии от управляващата коалиция“, сподели държавният глава във Фейсбук.
„Силно се надявам вчерашното „пожарно“ заседание в парламента да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при президента. Не се състезавам с никого, но във всеки случай очаквам и ще следя за реални и навременни резултати и дали се организира и провежда прозрачен и честен изборен процес“, добавя Радев.
„Въпросите, които са от първостепенно значение са свързани с навременното усъвършенстване на изборното законодателство. Недопустимо е темата отново да потъне в дневния ред на парламента, а трябва този път наистина шест месеца преди изборите да има ясно и рационално изборно законодателство“, коментира той.
„Ако наистина ще вървим, както е предвидено в закона, към машинно гласуване, процедурата трябва да започне сега, за да се спазят законовите срокове и проведат процедурите за обществените поръчки. В Закона за държавния бюджет за 2020 г. обаче няма позиция за заделени средства за машинно гласуване. Затова от Министерски съвет следва да изразят ясно своя ангажимент и какво смятат да правят – ще наемат ли, ще закупуват ли машини и как ще бъде защитен общественият интерес?“, попита генералът.
„Да не се окаже, както на предните избори, че в закона е предвидено да има машинно гласуване, но няма време за провеждането на процедури, а невалидните бюлетини отново са на рекордни за Европа нива“, добави той.
„Очаквам от Министерски съвет да отговорят и докъде се простират техните амбиции, възможности и воля за въвеждането на дистанционно електронно гласуване и електронна идентификация на българските граждани. Актуализацията на избирателните списъци е необходима, може би неудобна за управляващите стъпка, но е от полза за българските граждани и българската демокрация и трябва да се случи“, заяви Радев.
„Ако няма навременни стъпки в тези насоки, ако се бяга от диалога и проблемите, голяма е вероятността на следващите избори, да отчетем същия негативен резултат и по отношение на недействителни бюлетини, и по отношение на купен и корпоративен вот, и по отношение на начина на отразяване на самите избори“, добави той.
Поканите до участниците в консултациите за изборното законодателство са били изпратени още на 8 януари.
„Във връзка с медийни въпроси защо Бойко Борисов не е присъствал на срещата днес в президентството, информираме следното: Председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов винаги е демонстрирал готовността си за участие в диалог по всички обществени теми, както във вътрешен, така и в международен план. Борисов обаче не е получавал покана от президента Румен Радев за участие в днешната среща за обсъждане на актуални въпроси в изборния процес. Такава покана не е изпращана до него нито в Министерския съвет, нито в Централата на ПП ГЕРБ“, се казва в прессъобщение на политическата формация, съобщават медиите и в заключение казват, че единият от държавниците лъже.
Лично аз визирам само един държавник, който досега не е излъгал нито веднъж, сподели във Фейсбук политическият анализатор и блогър Любо Кольовски.
„От другата страна виждам един хитрец, тарикат, измамник и треторазряден имитатор на долнопробен диктатор, който съм го хващал да лъже стотици пъти от 18-19 години насам, още от времената, когато беше гавазин на Тато, Сакскобургготски, главен секретар на МВР, кмет на София и главатар на правителството“, добавя той.