Майски Зелен уикенд в Бургас

Задава се тематичен бургаски уикенд, посветен на природата и нейното опазване. От 17 до 19 май 2024 г. морският град ще предложи богата програма с различни събития и локации.

За поредна година партньор на община Бургас е Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ), заедно с РИОСВ – Бургас, които канят деца и родители на Карнавал на биоразнообразието на тема „Бургас на три езера“.

Цветната феерия събира желаещите в петък, 17 май, в 17 ч. на площад „Атанас Сиреков“. Единственото по рода си дефиле с костюми ще премине по ул. „Богориди“ и ще завърши в 18:30 ч. на откритата сцена „Охлюва“, където децата ще се представят и всички участници ще бъдат наградени. Покана за участие с регламента на карнавала вече е отправена до всички детски градини и учебни заведения в Бургас.

От Фондация „Биоразнообразие“ са подготвили още много активности в събота, 18 май. На брега на Атанасовското езеро (Пътека на саблеклюна и Укритие) ще ви очакват йога занимания на открито, лекции за Атанасовското езеро и наблюдения на птици, както и Фотографски събор „Виа Понтика – Вечният път на птиците”. Един от най-интересните моменти ще бъде в съботната вечер, в 20.00 ч. – Приказки от здрача: нощната дива природа в града – нощна разходка със Станимира Делева от БФБ по пътеките около Укритието за наблюдение на нощни видове.

В събота, 18 май, отбелязваме и Нощта на музеите. Природонаучен музей – Бургас, също се включва в Зеления уикенд с вход свободен от 18 до 00 ч. Освен редовните експозиции има и една специална – Изложба с цветни пана на орхидеите в България.

На 19 май (неделя) от фондация „Биоразнообразие“ организират събитието „С велосипед от ПланетУм до Пода. Сборният пункт ще бъде в 10 ч. пред ПланетУм, а в крайна точка „Пода“ ще има наблюдение на птици и беседа.

Отново в неделя Природен парк „Странджа“ ще очаква всички любители на природата с познавателен поход в местността „Отманли“ с начало 9:30 ч. Маршрутът е подходящ за малки и големи природолюбители.

Сред партньорите на Зелен уикенд е и Зоопарк Бургас с лятно работно време всеки ден от 8 до 20 ч.

А от „Зелена Странджа“ организират поход „В царството на цъфналата зеленика“. Началото му е на 19 май (неделя), в 10:30 ч., от площада в с. Кондолово, община Царево.