Мариана Тошева – няма проблем с настанените у нас мигранти

Около 300 хил. лева на месец е сумата за охрана за всички центрове за бежанци, която се плаща на трите охранителни фирми, една трета от средствата отиват за трите центъра в София. Това оповести председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

„Средствата за охрана на центровете, както и за покриване на режийните, за допълнителни щатни бройки и за храна на настанените, се осигуряват по фонд „Убежище, миграция и интеграция”. По този фонд обаче средствата ще бъдат изчерпани още в рамките на тази година и очакваме това да бъде поето от държавния бюджет”, каза още Тошева.

Тя посочи, че скринингът на новорегистрираните е много сериозен, той се осъществява в партньорство и с други агенции – взема се пръстов отпечатък, за да се установи самоличността на мигрантите. „Хората, които се връщат в България, са минали неколкократно този скрининг, и вече са установени”, каза Мариана Тошева. Това са лица, търсещи закрила, които са подали молба първо в България.

През 2023 г. броят на заявените трансфери е около 2400, от които реално върнати на българска земя са общо 590 човека от държавите, членки на Европейския съюз, съобщи Мариана Тошева.  От началото на годината осъществените трансфери са 77 от Австрия, а 192 са общо всички от седем държави членки, които ни връщат бежанци.

Обратните трансфери по регламента Дъблин по думите на Тошева са около една четвърт от броя на тези, които приемаме. Украинските бежанци според данните към вчерашната дата с временна закрила на територията на страната са 54 142.

Тошева увери, че няма реален проблем с настанените в трите центъра на Държавната агенция за бежанци в София. Центровете в страната към момента са запълнени на 43%, което означава 1600 човека в нашите шест центъра, най-големият е в Харманли, посочи Мариана Тошева.

„В нашите центрове се случват инциденти от битов характер, те като цяло са много редки. Извън центровете не може да се твърди, че инциденти, които са се случили или са провокирани от чужденци, са точно от лица, търсещи закрила, които излизат от тези центрове”, каза председателят на Държавната агенция за бежанците.