Мария Габриел за бизнес еманципацията на жените

„Приносът и лидерството на жените трябва да бъде приоритет, за да може заедно да се създаде иновационна екосистема, която да подкрепя творчеството, новаторството, предприемачеството.” Това каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел на конференцията EmpowerHer: Elevate to Excellence в София, организирана от Американската търговска камара (АТК) в България по повод Международния ден на жената 8 март.

Основна цел на инициативата EmpowerHer, поставена през 2022 г. между Американските търговски камари в Европа, Американската търговска камара към ЕС и Министерството на търговията на САЩ, е увеличаване на икономическото овластяване на жените на работното място и женското предприемачество.

Мария Габриел вярва в потенциала на жените в икономическия растеж и в даването на видимост на историята на успеха на жените, в положителната сила на по-яркото представителство на жените на лидерски позиции и при вземането на икономически и политически решения. Според нея разликата в заплащането между мъжете и жените за труд с равна стойност няма място в демократично общество. Затова и овластяването на жените е императив за всички, които се борят за общество, което да е по-добро, по-справедливо, да е приобщаващо, каза Габриел. По думите й, ако успеем да постигнем това, печелим всички.

Вицепремиерът каза още, че според данните 40 процента от иноваторите и предприемачите в Европа са жени, но въпреки това едва 5 процента от тях са инвеститори в рисков капитал, както и че 15 процента от стартъпите в Европа са основани от жени, но те получават едва 2 процента от инвестициите в тази сфера. Вярвам, че това трябва да се промени, но само с думи няма да стане, за това са необходими нашите знания, умения, предложения за конкретни отговори, е мнението на Мария Габриел.

Мария Габриел отбеляза също важността на създаването на връзка между образование и предприемачество, стратегически инвестиции и достъп до капитал. Тя постави акцент върху необходимостта от повече обучения и програми за развиване на предприемачеството и уменията при жените.

Като припомни, че страната ни беше избрана за член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024 – 2026 г., Габриел посочи и включването по нейна инициатива сред приоритетите на членството ни темата за достъпа до образование за момичетата и значението на STEM образованието със специален фокус върху момичетата и жените. „Би ми се искало да излезем с една българска инициатива, която да бъде давана за пример за това как ангажимент в рамките на ООН може да бъде изпълван с конкретика и може да води до резултат. Нека да докажем, че членството на България в Съвета на ООН по правата на човека обръща специално внимание на момичетата и жените, и то в STEM образованието”, каза Габриел.

Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара (АТК) в България, отбеляза при откриването на форума, че на днешния ден отбелязваме заслужено признание на жените за приноса и просперитета на нашето общество. В АТК сме се посветили да насърчаваме равенството, приобщаването, недискриминацията във всички аспекти на бизнеса и обществото, каза още Михайлов.