Мафията опраскала проф. Петров, но „Борисов III” няма кой да свали

Вотът на недоверие е нормален, но няма да е успешен, прогнозира политологът Георги Харизанов

Проф. Николай Петров, който подаде оставка като здравен министър, е станал жертва на икономически и мафиотски интереси. Това каза журналиста и бивш депутат Димитър Байрактаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Политологът Георги Харизанов пък заяви, че вълната от солидарност към професорът от Средец е напълно основателна.

„Това е човек с дългогодишен труд и сериозна кариера. Неговият авторитет като лекар не може да бъде поставен под въпрос от тази процедура. За съжаление си тръгва в неизяснени обстоятелства за оставката си. Ако човек проследи хронологията ще види, че всяка теория за политическа манипулация е неадекватна“, подчерта политологът.

Според него вотът на недоверие към „Борисов III” няма да е успешен.

„Опозицията има право на своите искания. Всичко това е, за да напомнят за себе си. Няма причина за искането на оставката на вицепремиера Валери Симеонов, но дори и да имаше, това е нещо абсолютно нормално в една парламентарна демокрация“, коментира политическият анализатор.

Според Байрактаров обаче има реални основания за искането на оставката на Симеонов. Той разкри, че срещу него имало повдигнато дело за срещи с терористични организации.

„Азербайджан е завел дело срещу него за среща с терористични организации. Мога да ви покажа номера на следственото дело. Всяко едно негово излизане пред публика е съпроводено с поредна доза скандали и нагнетяване на напрежението сред обществото – това не може да е вицепремиер“, заяви Байрактаров пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Николай Петров най-вероятно е опраскан от мафията, но „Борисов III” няма кой да свали. Ясно е, че БСП не е толкова мотивирана от оставката правителството, защото е част от статуквото. Никой няма интерес от политическа криза преди деня, в който ще поемем председателството на ЕС. Освен това столетницата не е алтернатива на ГЕРБ. Няма и достатъчно мощ в парламента, за да може да изпрати непоклатимия Буда в историята.