Международен ден в памет на жертвите от Холокоста

На 23 януари, дни преди световната общност  да отдаде почит на жертвите на Холокоста, в Бургас Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” ще отбележи Международния ден със специална тематична вечер, на която ще припомни мрачните събития от времето на нацизма. Инициативата е организирана съвместно със Сдружение „Бургаска писателска общност”, Полски институт в София и театрална формация „Талантино” и ще започне в 18 ч. в Дома на писателя.

Разкази на свидетели, уникални снимки и архивни документи ще видят присъстващите в документалния филм на режисьора Валдемар Ковалски „Без право на живот”, който възстановява паметта на приблизително 7000 евреи, на 19 октомври 1942 г. изпратени от гетото в Тарлов към мястото за изтребление в Треблинка.  Лентата ще покаже  полско-еврейската общност в Тарлов преди войната, а по-късно и как работи създаденото там гето, механизмите на ликвидиране на гетото и изтребването на евреите в КЛ Треблинка II. Ще посочи и извършителите на престъплението. Филмът е създаден във връзка с 80-годишнината от операция “Райнхард”, при която са унищожени около 2 000 000 евреи.

С уникално изпълнение по текстове от разтърсващия роман на Ерик-Еманюел Шмит „Синът на Ной” в тематичната вечер ще се включат и актьорите от театрална школа „Талантино”. Те ще върнат присъстващите към страшната 1942 г., когато светът е застрашен от потопа и насилието, а съхраняването не само на живота, но и на духа е поверено единствено на обикновените и праведни хора.

„Хората правят зло един другиму и Господ не се бърка в това. Той е създал хората свободни. Т.е. ние страдаме и се смеем независимо от качествата и недостатъците си…Господ не се бърка в нашите дела.
– Искате да кажете, че каквото и да става, на Господ му е все тая?
– Искам да кажа, че каквото и да става, Господ си е свършил работата. Сега е наш ред. Сами отговаряме за себе си.”, ще каже отец Понс –  герой в романа  на един от най-четените и играни в театъра френско езични автори.

Център „Алеф” остава верен на идеята си да приобщава младите хора към принципите на хуманизма и да превръща паметни дати от световната история в своеобразен урок по човеколюбие и толерантност. И тази година инициативата на Сдружението ще  ги накара да съпреживеят изстраданото, да преосмислят историята и да направят своите изводи за бъдещето. Вече по традиция заедно с младежите своята почит към погубените от хитлеро-фашизма ще поднесат и бургаските писатели.