Международен форум събира в Бургас утвърдени специалисти и млади творци за дебат по темата за спасяването на българските евреи

Първата по рода си Международна младежка конференция „Спасяването на българските евреи – възможен модел на поведение за младите хора днес” е част от фестивала „Приятелството – смисъл и спасение”

Темата за спасяването на българските евреи и отдаването на почит на невинните жертви на Холокоста с течение на годините предизвиква все по-засилен интерес. 80-годишнината от този уникален акт на човечност в България е в основата на поредната инициатива на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, насочена към младите хора. В програмата на заключителните събития от десетия литературен младежки конкурс е включен форум, който ще насочи фокуса към периода на Втората световна война и ще го съотнесе към съвременността.

Първата по рода си Международна младежка конференция „Спасяването на българските евреи – възможен модел на поведение за младите хора днес” ще се проведе под егидата на вицепрезидента Илияна Йотова.

На 20 юни 2023 г., вторник, от 9 часа в конферентния център на хотел. „България”  ще се съберат изтъкнати научни капацитети, които ще влязат в диалог с 30-те финалисти от литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” – български и чуждестранни.

За участие са поканени и представители на държавни и общински институции, дипломати от държавите, които имат участници в конкурса, популярни писатели и историци, представители на образователните институции, оцелели от Холокоста и техни наследници.

Целта на форума е да повиши обществената информираност за събитията от Втората световна война и Холокоста, да прехвърли мост от спомена за миналите събития към бъдещето и в контекста на днешната реалност да идентифицира морални категории, които младите хора да следват.

Форумът е част от тридневния Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, който Център „Алеф” организира в Бургас за втора поредна година.

Конференцията е структурирана в два модула – доклади и дискусии. Доклади по темата, ще изнесат специалисти от България и чужбина: проф. д-р Румяна Христиди, ръководител на катедра Хебраистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Радостина Николова, държавен експерт в МОН, Авитал Лейбович, директор на Американския еврейски комитет в Ерусалим, Израел, експерт по дипломация на Близкия Изток и Балканите и геополитически стратегии, Фелисия Валдман, директор на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в Университета на Букурещ, Румъния.

Работните езици на конференцията ще са български и английски.

Чрез дискусионните теми конференцията ще интерпретира тезата, че  съхраняването на историческата памет е важна предпоставка за създаването на толерантно мултикултурно общество, за постигането на стабилност в културен и политически аспект.

Събитията се провеждат с подкрепата на Община Бургас,  Държавен културен институт, Норвежки финансов механизъм, Министерство на Образованието и Науката, Министерство на културата, МВнР, Посолство на Израел, Полски институт, Музей на историята на полските евреи „ПОЛИН”, Интерхотел България, Клиника Нефролайф, ТРИА Сити Център, БМФ Порт Бургас, Порт Флот Бургас, Международен конгресен център, Булгариен Директ Райзен.