Местни в Ахелой протестират срещу недомислиците в проекта за обхода на Ахелой

Фирми отличнички близки до властта са спечелили поръчките за десетки милиони левове

На 13 октомври бе даден старта на изграждането на второ платно на 5-километровия участък от път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в отсечката между Ахелой и Поморие. В реконструкцията й ще бъдат инвестирани около 21,5 млн. лв.

Изпълнител на строително-монтажните работи на реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг – Бургас е „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Стойността на договора им е 21 563 497,44 лв. с ДДС.

Фирмата не е случайна и е спечелила около 300 млн. лв. обществени поръчки и е свързвана с Пеевчанина …
Сигурно не случайно и 13 обществени поръчки до 2015 г. са с възложител Община Бургас според contracts.bivol.bg/?q=102659979

В началото на 2017 г. стана ясно, че е избран е изпълнителят за проектирането и строителството на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ – участъкът между Ябланица и Боаза. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция ”Пътна инфраструктура”.

Проектът ще се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“. Класираният на първо място кандидат е „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, в което участват свързваната с ГЕРБ фирма „Хидрострой“ АД, фирмата на Делян Пеевски „Водстрой 98“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Предложената цена от дружеството е 54 990 000 лв. без ДДС.

За изграждане на „великата“ българска телена ограда и съпътстващия път през първия етап е участвала и „Пътстрой Бургас“ ЕООД.

„Пътстрой Бургас“ е дъщерна на една от най-големите компании в строителни бранш – „Хидрострой“ на Велико Желев, която наскоро придоби свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски „Водстрой 98“. „Хидростой“ е един от най-мощните участници в сектора, с особено силни позиции във Варна, където има и рамков договор с общината за ремонтни дейности. „Пътстрой Бургас“ е активна повече на регионално ниво, но в последните години бе и част от консорциума, който изгради северната скоростна тангента в София. Фирмата бе част и от обединението „ПСТ Хемус 2“ (заедно със свързваната с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка „ПСТ груп“, „Хидрострой“ и „Евро алианс тунели“), което трябваше да строи втората отсечка между Угърчин и Плевен по магистрала „Хемус“. Поръчката бе една от спрените от премиера Бойко Борисов при „катарзиса“ му със съмненията за връзки на спечелилите компании с крупни бизнесмени.

Вчера стартира изграждането на обходния път на град Ахелой, част от първокласния път I-9 Слънчев бряг – Бургас. В строителството на отсечката, с дължина 4,5 км, ще се инвестират около 23,2 млн. лв. Средствата са от републиканския бюджет. Дотук добре, но …

Жители на Ахелой влязоха в остър спор с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ по време на първата копка на обхода на Ахелой. Те поискаха от инж. Дончо Атанасов проектът да бъде преработен и да бъде изградено кръгово вместо надлез над общинския път Тънково – Ахелой.

„С този надлез, ние, от Ахелой, нито можем да слизаме от този път, нито да се качваме, ставаме изолирани. Става като магистрала – минава пътят покрай нас, а ние не можем да го ползваме“, коментираха ядосаните жители на Ахелой.

Местните обвиниха представителите на държавата, че не е имало обществено обсъждане на проекта, но Дончо Атанасов бе категоричен, че даже е присъствал на събранието в Ахелой. Единственото, което Атанасов им обеща, че ще разгледат идеята им да се включват в пътя, но проектът няма да бъде преработван, защото ще го забави с поне две години.

Изпълнител на строително-монтажните работи е „Трейс Груп Холд“ АД. Стойността на договора е 23 241 167,05 лв. с ДДС.

Ето с такава грижа властта се „грижи“ за своите граждани и фирмите отличнички …

Свободен автор – Философът