Младен Мондешки ще води листата за общински съветници на ДПС в Троян

Димитър Стоянов

Младен Мондешки ще води листата за общински съветници на Движението за права и свободи в Троян. И после в ГЕРБ били с къса резервна скамейка. #ДъноНяма

Когато е ситуацията изобилства от Cavalli, но Roberto отсъства! Гониш операторите на #КОЙ и МВР те призовава на разпит! Същите тези троянски дихатели "оперират" с активи на #ФалираЛиПИБ! Ама така е, защото живеем в #Tеритория, държава няма! Тук управлява #Мафия!https://bivol.bg/mondeshki-brothers.html

Публикувахте от Димитър Стоянов в Сряда, 21 декември 2016 г.

ИМА ЛИ ЧАДЪР НАД ФАМИЛИЯТА МОНДЕШКИ В ТРОЯН?

През ноември екип на Биволъ засне Младен Мондешки пред хотел край местността “Беклемето”. Той е по-малкия брат на нашумелия от разговорите “Яневагейт” адвокат Момчил Мондешки.

Искахме да се информираме откъде Младен Мондешки е намерил финансиране, за придобие “Елма” Троян. Той обаче побягна от въпросите ни, качи се в луксозния си джип и избяга. Все пак стана ясно, че Първа инвестиционна банка е финансирала фамилията за покупката.

Освен документацията по кредита, Биволъ разполага и с други документални доказателства, сочещи близостта между собствениците на ПИБ и фамилията Мондешки. В един от записите “Яневагейт” Мондешки разказва, че се е чул с “Пибаджиите” и те били готови да събират пари, за да спасят Янева от “опраскване”. В друг запис, с който редакцията разполага, адв. Момчил Мондешки говори за Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, като за „Цеко и Ивайло“. Твърди че „Ивайло е ченге по душа“ – факт който се потвърждава и от агентурното минало Мутафчиев, разкрит от Комисията по досиетата като агент “Камен”.

 

Аудио

 

Любопитен момент е друго твърдение на Мондешки – че има конфликт между двамата собственици в ПИБ. „Единият се опитва да прецака другия“ заявява Мондешки! В твърденията си адвокатът стига и по – далеч. „Ако може Цеко да вкара Ивайло в затвора ще е много щастлив!“ твърди троянският адвокат!

За фамилията Мондешки. Поверително и лично от…. София и Троян 

В последните две години популярността на адвоката Момчил Мондешки нараства стремглаво, като търкаляща се снежна топка по планински склон. Той стана известен основно покрай скандала „Яневагейт“. Това обаче не е първата компрометираща история, в която Мондешки е осветлен. В хода на делото по несъстоятелността на „Белведере“ – дъщерната фирма на френския алкохолен концерн, адвокат Момчил Мондешки, брат му Младен, съдия Румяна Ченалова и синдикът Панайот Велков се превърнаха в пример за непрозрачно правосъдие. Синдикът Велков вече беше „набрал инерция“ с предишните свои „изяви“ в ТВ7 и Нюз7, където нахълта с бодигардове.

Развръзката на казуса „Белведере“ дойде след намесата на френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан. Той декларира, че никой чужд или пък български, инвеститор не може да се чувства сигурен в България. Французинът не скри гнева си от опита българските клонове на френско дружество да бъдат отнети с помощ от Софийския градски съд. Именно по повод казуса “Белведере” френския посланик използва понятието “гнилите ябълки” в съдебната система.

Малко след като скандалът с френския производител на алкохол започна да затихва, адвокат Момчил Мондешки се озова отново в „светлината на прожекторите“. Този път покрай « Яневагейт”. Биволъ тиражира записи на разговори между него, Владимира Янева и Румяна Ченалова. Към момента, към който са датирани разговорите, Янева е председател на Софийския градски съд, а Ченалова съдия. Въпреки огромния скандал, който стигна и до доклада на Европейската комисия, ВСС и Прокуратурата не пожелаха да разследват по същество данните за търговия с влияние и злоупотреба с власт, изтекли от разговорите.

Участието на Мондешки в първите публикувани разговори е по-скоро скромно, но в третия сезон стана много по-забележимо. Той иска настойчиво от Янева да изнесе от съда червена папка със съдебно решение, което го притеснява. Също така разкрива, че Пибаджиите събирали пари да спасяват Янева, че Бойко Борисов прави секс в кабинета си с посетители, снима клипчета на две камери и ги обсъжда с приятели на карти и други подробности от тесния кръг около бившия премиер.

След като разследването все пак беше възобновено, Момчил Мондешки, направи самопризнания в интервю за финансирания от ПИБ в. Труд и се самоинкриминира по няколко състава на НК. В опита си да намери обяснение защо подобни разговори биха били изфабрикувани, Мондешки заяви, че записите са направени нарочно и съвсем съзнателно от актьорски колектив в състав: Владимира Янева, Румяна Ченалова и него самия, като радиопиеса, която да послужи за застраховка срещу „опраскване“. Разбира се в интервюто за вестник Труд Мондешки не обяснява каква е червената папка, изнесена от кабинета на Янева. Адвокатът признава подготовката по изнудването на споментатите в разговорите лица.

Съвсем очаквано прокуратурата не реагира по никакъв начин на признанията му. На скоро, в интервю за BIT, собственикът на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка – Цветан Василев нарече същия този Момчил Мондешки „касичката на Владимира Янева“ и определи “самопризнанията“ му, като идиотски.

Днес Момчил Мондешки се ползва със славата на близък до Делян Пеевски. Попада в категорията на юристите от близкия кръг на олигарха като Гено Андреев и Александър Ангелов. Познатите му го определят като комбинативен и пробивен човек, който „върши работа“, поне докато има изгода.

Брат му Младен Мондешки пък демонстира близост с ДПС, както личи от фотодокументите, с които Биволъ разполага.

Oт дясно на ляво-Младен Мондешки,известен като брат на Момчил Мондешки,депутата от ДПС Джейхан Ибрямов,Председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

Oт дясно на ляво – Младен Мондешки, известен като брат на Момчил Мондешки, депутата от ДПС Джейхан Ибрямов, чийто парламентарен съветник е бил Младен Мондешки и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

След две присъди

Фактът е, че срещу Мондешки са произнесени две присъди. Това обаче не му пречи да се впише през 2014 г. като адвокат в Стара Загора. Първата му присъда е за документна измама. Тя му е наложeна след сключено споразумение с прокуратурата през 2005 г. На практика Мондешки е осъден на времето, което е прекарал в ареста на НСлС и в Ловешкия затвор. Втората му присъда е условна. Тя е от 2006 г и е за обсебване в особено големи размери.

И до днес магистрати и пенсионирани служители от РЗ БОП в Ловеч си спомнят за Момчил Мондешки. Според изтоници на Биволъ в един момент срещу него е имало 5 висящи дела. В края на 90 – те години на ХХ век Момчил Мондешки отваря магазин за бяла и черна техника в Троян. Източници от региона твърдят, че се е опитал да реализира застрахователна измама, обявявайки, че стоката му е открадната. На по-късен етап той отваря офис на застрахователната компания « Интерамерикан”. Продава застраховки, но не отчита парите в централата на компанията. Твърди се, че криминалните му регистрации са над 200 страници. В крайна сметка Мондешки е задържан и осъден.

Преди да бъде вписан, като адвокат, Момчил Мондешки е реабилитиран от съда в Троян. Според запознати обаче, това не е станало в открито съдебно заседание, какъвто е законовият ред за осъдени лица с рецидиви.

Момчил и Младен Мондешки публично са заявявали, че Троян е “техен”. Фамилията им определено е с позиции пред органите на реда в областта. Във времето на зрелия социализъм техният дядо е дългогодишен началник на КАТ Ловеч. Баща им Петко Мондешки е милиционер/полицай от кариерата в РПУ Троян.

Докато е в ареста, като потомствен милиционер, Момчил Мондешки влиза в ролята на „уше“ на службите. Той се явява като свидетел по делото срещу Йордан Колев – Данчо Офицера. Последният е обвинен за атентат от 2002 г., при който бе убита аптекарката Христомира Атанасова. Мондешки твърди пред съда, че Колев си признал пред него, че е извършител на убийството. Двама други арестанти твърдят обаче, че Мондешки и Колев били в обтегнати отношения. Отделно от това, Йордан никога не говорел за делото си със съкилийниците си. Въпреки „блестящата асистенция“ на Момчил Мондешки, Йордан Колев е оправдан на всички инстанции по това обвинение.

След като е отново на свобода Мондешки започва да сътрудничи на няколко адвокатски кантори. Източници от ъндърграунда разказват, че дълго време движел в съда делата на Николай Методиев – Пилето. Работел в няколко адвокатски кантори и за синдици. Преминава и през холдинга на фамилията Баневи.

 Фантомен юрисконсулт

Момчил Мондешки е вписан като адвокат, без да полага съответния изпит, защото е удостоверил 5 години юридически стаж в ТЕЦ- а  на Баневи в Казанлък. Евгения Банева обаче отрича той да се бил на договор там. Тя твърди, че в ТЕЦ – а никога не е имало щат юристконсулт.

Адвокат Александър Пелев от Инициативния комитет за адвокатска реформа (ИКАР) коментира, че ако информацията на Евгения Банева се потвърди това би представлявало използване на документ с невярно съдържание от страна на Мондешки. Ако е вярно, че той няма стаж, това е вече друго основание да бъде заличено неговото вписване смята Александър Пелев. От Инициативния комитет за адвокатска реформа (ИКАР) още преди месеци са сезирали Висшия адвокатски съвет и Адвокатската колегия Стара Загора по случая Мондешки. На 20 октомври Александър Пелев и колегите му са внесли писмо, с което са поискали да се образуват дисциплинарно производство във връзка с изказванията на адв. Момчил Мондешки в Яневагейт, тъй като в тях става дума за нерегламентирани взаимоотношения със съда и въобще куп други обстоятелства, позорящи адвокатската професия.

Косвено от медиите в ИКАР научават за изявление на Атанас Стоянов, който е председател на адвокатския съвет в Стара Загора, че има образувана такава проверка срещу Мондешки. В подобна ситуация адвокатът който е обект на такава проверка – в случая Момчил Мондешки, трябва да бъде уведомен, че има такава дисциплинарна преписка. В ИКАР не знаят обаче дали той е уведомен, текат ли срокове и въобще какво се случва. Когато се свързахме с Атанас Стоянов той отказа да хвърли светлина по темата. От регистъра на адвокатите в България е ясно, че Мондешки е заявил като адрес на своя кантора помещение в промишлената зона на гр. Казанлък – на адреса на неработещия от години ТЕЦ Казанлък. Много е възможно адвокат Мондешки да не може да бъде открит там, за да му бъде връчено съобщението за производството срещу него, обяснява адвокат Пелев.

Ответен удар

Седмица след „срещата“ с Момчил Мондешки край Беклемето, шофьорът, операторът и репортерът от екипа на Биволъ, който посети Беклемето, се оказахме обект на проверка от страна на РПУ Троян. По сигнал от Младен Мондешки. Първият, който се отзова на призовката беше накаран да подпише ограничителна заповед: да не доближава собственика на “Солид 85” – Младен Мондешки.

Научихме за жалбата от младши разузнавач Петър Бачев, който се свърза с нас по телефона. Бачев пое ангажимент да дадем показанията си по делегация, според адресната ни регистрация в София. Когато обаче се явихме да си получим призовките се оказа, че те са за Троян. В следващ разговор Петър Бачев обясни, че така му е било разпредено от горестоящите.

Възниква логичният въпрос с ограничителни заповеди ли ще се пази от въпросите на Биволъ фамилията Мондешки? В нашите действия, които са заснети на видео, няма нищо престъпно или  нелогично. Любопитно е по каква причина РПУ Троян оказва такова активно съдействие на тази фамилия?

От прокуратурата засега не отговарят на въпросите на Биволъ в рамките на коя преписка е призован Димитър Стоянов и дали изобщо има прокурорска преписка или става дума за самоинициативи на МВР.

Миналата година нашият репортер Димитър Стоянов беше обект на проследяване, а в жилището му проникнаха неизвестни лица. Това стана докато той работеше по разследване свързано с Първа инвестиционна банка. Комитетът за защита на журналистите (CPJ) и OSCE тогава реагираха с призив властите да разследват тези посегателства срещу личния и професионален живот на журналиста. Както обикновено става при атаки срещу журналисти в България – разкрити виновни няма.

Представителят на OSCE за медийната свобода Дуня Миятович призова властите в България да разследват посегателствата срещу журналистите на Биволъ.

Представителят на OSCE за медийната свобода Дуня Миятович призова властите в България да разследват посегателствата срещу журналистите на Биволъ.

https://bivol.bg/mondeshki-brothers.html?fbclid=IwAR2NBbDk3SeTX9L99ZKwrJD5Ng9fty4-waavWfXzZ_gLXQDuQNFiMd3KRxM