Мъките с ротацията продължават

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел, издигната от най-голямата по численост парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Това стана с петнадесетина минути закъснение след уговорения час, когато цяла делегация от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се явиха при президента. Явно на преговарящите екипи не стигна цяла седмица и половина, за да стигнат до споразумение, и разговорите са продължили до последната секунда.

Посочената за следващ премиер Мария Габриел прие мандата от президента Радев, който й напомни, че има 7-дневен срок да предложи на неговото внимание структура и състав на новия Министерски съвет. „Поемам с чувство на отговорност номинацията, защото България има нужда от стабилност. Точно заради това сме дошли заедно, защото бяхме помолени от ПП-ДБ да имаме още малко време да финализираме преговорите. Споразумението и  съставът на кабинета вървят в пакет”, обяви Мария Габриел в Президентството.

Стана ясно, че ГЕРБ-СДС са дали отсрочка от 24 часа на коалиция ПП-ДБ за финализиране на преговорите за съставяне на правителство. „Заявяваме категорично, че утре, 19.03.2024 г., преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа”, става още ясно от съобщението на пресцентъра на ГЕРБ.  Така че последно кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде утре при президента Румен Радев с окончателното решение, завършва съобщението от пресцентъра на ГЕРБ-СДС.

До вчера нямахме яснота ще бъде ли подписан документът, или не. Вчера ни казаха, че няма, а днес, че ще го подпишем. Нашето разбиране е, че трябва да се подпишат заедно. Това, което видяхме като проект за МС, ние го виждаме за първи път. Този състав за нас е неприемлив“, заяви през медии Николай Денков.

Припомняме тази сутрин ИК на ГЕРБ даде мандат на преговорния екип да подпише споразумение с ПП-ДБ, но задължително с Приложение 1, което съдържа състава на кабинета на Мария Габриел. По информация от медиите ПП-ДБ обаче са отказали да подпишат това споразумение заедно със състава на правителството.

В преговорите досега най-сериозните различия около министрите са били по съдбата на военния министър Тодор Тагарев. „Продължаваме промяната – Демократична България” държали той да запази поста си заради ясните му евроатлантически позиции, докато Бойко Борисов твърдо е убеден, чо Тагапев не се справя със задачите си.

От всичко това става ясно, че сагата със ротацията ще продължи поне още 24 часа.