Награда за изтъкнат български учен

Бургаският математик акад. Красимир Атанасов е предложен за удостояване с орден „Стара планина“. Наградата е изключително признание за приноса му в сферата на изкуствения интелект и информатиката в световен мащаб.

По разработените от акад. Атанасов теории работят редица научни центрове в Белгия, Германия, Великобритания, Полша, Италия, Испания, Русия, Китай, Австралия, САЩ и Южна Корея. В последните три издания на Станфордската класация за цялостно кариерно развитие на учените, той е сред първите два процента най-добри учени в света.

Красимир Атанасов е роден е на 23 март 1954 г. в Бургас. През 1978 г. завършва Факултета по математика и механика при Софийския университет „Климент Охридски“. Той е български учен, математик, академик на Българската академия на науките, доктор на математическите науки, доктор на техническите науки, дългогодишен преподавател, старши научен сътрудник I степен. Работи в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, носител е на много звания, награди и отличия, включително награда „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за утвърден учен в техническите науки (2013 г.) и Голямата награда за изключителен индивидуален принос за оформяне на H-индекса на БАН (2020 г.). Известен е преди всичко с въвеждането на понятията „интуиционистки размити множества” (1983 година) и „обобщени мрежи” (1984 година), които са обобщения на понятията „размитите множества и мрежи на Петри”.