Надигат се протести заради мръсния въздух в София, но не и в Бургас ?!

Подписка в интернет настоява за незабавни и ефективни мерки от Столичната община за праховото замърсяване

Опасно мръсният въздух в София заради високите нива на фини прахови частици предизвика подписка и заявки за протести в столицата. От няколко дни сензорите на airtube.info, показват опасни зони в София и Пловдив. Още на 1 декември Столичната община излезе с препоръки към гражданите за използват градски транспорт, а тези, които се отопляват на твърдо гориво, да преминат на алтернативно.

Под мотото „Отоплението с боклуци убива децата ни“ граждани излизат на протест пред Министерството на околната средата и водите на 11 декември. Събитието се организира в групата „Подкрепа за Красна поляна“ във „Фейсбук“.

„Столичната община продължава да предприема отчаяни и неработещи мерки за справяне с проблема с горенето на битови отпадъци!
Но ние нямаме времето да чакаме да експериментират с живота и здравето ни!“
, пишат организаторите. 

Според софийското кметство по-високите нива на фини прахови частици се дължат на липсата на вятър, на мъглите, използването на твърди горива в отоплението и на температурната инверсия от климатичните условия. На няколко пъти служители на столичната администрация се хвалеха с акции срещу изгарянето на гуми и стари дрехи за отопление.

В интернет тръгна и подписка, в която се настоява Столичната община да предприеме незабавни мерки срещу опасно високите нива на замърсяване. „Въздухът в София е най-замърсеният в целия Европейски съюз и е съизмерим с този в най-замърсените градове в света“, се казва в петицията.

„Средното ниво на фини прахови частици в София надхвърля 4 пъти нормата, а на места то е 12 пъти над нормата! Столичната община трябва незабавно да се ангажира с бързи и съществени мерки за подобряване на качеството на въздуха. Да се сформират екипи, които да налагат незабавни глоби за изгаряне на гуми, пластмаси и други подобни. Полицията да се включи в акции за спиране на замърсяващи автомобили, измерване на нивото на вредни газове от тях и при установяване на нарушения да се налагат глоби и да се спират автомобилите от движение. Да започнат проверки по строителни обекти и да се налагат глоби за напускане на обектите от камиони с кални гуми. При необходимост да се инициират законодателни промени, които да подкрепят горните предложения.“, пише още там.

През септември столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че въздухът в София става все по-чист. По думите й общината има програма от 100 мерки за подобряване на околната среда в столицата, включително чрез подмяна на традиционните горива в битовия сектор с по-екологични – например пелети.

От 2009-та до 2016-та София има подобрение по всички показатели, а по показателя азотни оксиди София има най-добри показатели, които са в нормите. По отношение на фините прахови частици, по броя дни 106 дни с превишения през 2009-та, през 2016-та те са 71, така че усилията ни са видими, каза преди два месеца кметицата.

Според официалните данни, които се отчитат на европейско ниво, тази сутрин – 3 декември – няколко български града са водещи в класацията по мръсен въздух. Нивата на замърсяване в София, Перник, Пловдив, Горна Оряховица, Русе и Шумен са опасни за здравето, показват данните на „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Показателите са 2-3 пъти над нормите, информира clubz.bg

От картата ползвана за илюстрация на мръсотията днес – 3 декември е видно, че в Бургас тя не е по-малка, а дори и по-голяма според други източници като Air Tube, но дали бургазлии не им пука или са по-заспали или по-предани на ГЕРБ и Димитър Николов може да се спори, но …

Мръсотията е факт и то наднормената такава -до 7 пъти над нормите …

Свободен автор – Философът по clubz.bg/76607-nadigat_se_protesti_zaradi_mrysniq_vyzduh