Над 300 зрители на премиерата на филма „Хени” и сборника с разкази „Истории за мрак и светлина”

Филм, бистър като сълза – така бе определен късометражният игрален филм  „Хени. Приятелството – смисъл и спасение”, продуциран от  Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” .  Филмът бе представен на премиерна прожекция в Културния дом на НХК Бургас на 16 декември 2023 г. пред над 300 зрители. На премиерата присъстваха създателите на филма,  спонсори, подпомогнали реализацията му и  част от вдъхновителите на идеята  –  участници в Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Филмът е посветен на смелите и достойни българи, недопуснали унищожението на своите съграждани – евреи по време на Холокоста. „Познавате  нашата отдаденост на каузата да популяризираме този  уникален акт – на спасяването на българските евреи преди 80 години. Наистина смятам, че това е тема, която е извън времевите рамки на днешния ден. Това е тема на жертвоготовност и съпричастие, на изява на дълбоката човешка същност на човеколюбие и хуманизъм. За това си струва да говорим и това си струва да показваме на младите хора като пример.  Като потомка на спасени евреи с времето си давам сметка колко крехко е било това спасение и че когато днес говорим за него, трябва да говорим както за онова, от което са били спасени, така и за процеса, в който мнозина са били готови да жертват най-ценното си, за да подадат ръка на нуждаещите се. Смятам, че тази тема все още чака своя разказ, затова основавахме литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ който вдъхнови създаването на този филм”, заяви пред публиката в залата Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф“.

Конкурсът се организира ежегодно и за 10 години в него със свои творби са участвали над 1700 млади автори от 11 страни.  Всяка година „Алеф” събира наградените разкази и ги издава в сборник, признат от Министерството на образованието и културата за учебно помагало , написано от младежи и насочено към техните връстници.  На премиерата бе представено последното издание със заглавие „Истории за мрак и светлина” , съдържащо 30 разказа, наградени на десетия международен литературен конкурс.

Сборникът представи поетът, публицист,  издател и член на журито на конкурса Румен Леонидов:„Националната култура се създава от хора с художествено мислене. Радвам се, че от година на година имаме повод за среща с млади писатели, които показват завидни качества. Те са добре информирани не само за престъпленията на нацизма, но правят проекции със съвременността. Оглеждат се в детайли, които ние възрастните познаваме, но някои от тях притежават и типичната за младостта дързост.”

Той даде няколко примера, сред които бе спечелилият първо място тази година разказ на Цвета Диловска „Портите на спасението“, вглеждащ се в профила на Лиляна Паница – жената, която първа предупреждава еврейската общност в София за готвената депортация, както и младежката дързост на Симеон Добрев, чийто герой , извън всякаква  политическа коректност , заявява:  „Ако не беше Царят, нямаше да ме има сега”. Разказът „Моят еврейски приятел”на Симеон Добрев получи една от двете награди на публиката.

Румен Леонидов определи филма „Хени”,  вдъхновен от темата на литературния конкурс,  като „капка чистота в която се оглежда Господ – чистотата на децата, с които можем да се гордеем”.

„Благодаря за усилията и отдадеността на всички, които направиха възможен този ценен проект.  Особено значим проект днес, във време на омраза, на все по-тежко разделение между хората, на отричане, на нечовешка жестокост и военни конфликти! Най-силното оръжие срещу тази пандемия са културата и образованието ”, пише в поздравителния си адрес до създателите на филма вицепрезидентът Илияна Йотова.

Лентата проследява зараждащото се приятелство между двама младежи от Бургас и девойка от Израел – потомка на български евреи, дошла тук, за да види града от младостта на своята баба. Ужасът от годините на Холокоста изпълва сюжета, но филмът се издига над историческия момент и засяга въпроси, които касаят днешните млади хора. Това е въздействащ разказ за приятелство, любов и ревност, но и разказ за моралния избор, пред който е изправен всеки съвременен млад човек . Младежите търсят истината за миналото, защото тя ще им даде отговори на важни въпроси като на кого да се доверят днес , как да се спасим от безразличието, възможно ли е някогашният модел на поведение на достойните българи-спасители да се пренесе в нашето съвремие. Целият филм е заснет в Бургас и през очите на днешните млади хора разказва историята на спасяването на бургаските евреи.

Сценарият на филма е на Татяна Гранитова, а режисурата – на Любомир Попов. Художествен директор е изтъкнатият български режисьор Иван Ничев,  в главните роли са младите актьори Катрин Димитрова, Дилян Николов, Илиян Канев и Памела Костадинова. С епизодична роля се включва и популярният Христо Димитров – Хиндо.

Ето какво споделят създателите на филма:

Иван Ничев: Предложението да се включа в създаването на тази новела ме върна назад, към младежките ми години. Филмът разказва за млади хора и е насочен е към младите зрители. Затова и аз насочих основното авторство към един по-млад екип от приятели и съмишленици. Те успяха да изработят новела, която аз много харесвам, защото в нея има дух. Благодаря на всички които подкрепиха проекта. Възраждането на българското кино няма да стане само с подкрепа от държавата. В тази инициатива трябва да се включат различни хора, организации, фирми. Защото това е мястото, където ще растат младите местни таланти. Темата е без давност и е прекрасно, че именно в Бургас се създаде този филм. Времето показва, че не бива да забравяме миналото. Само преди броени дни човечеството се върна към неща, които си мислехме, че сме забравили. В това отношение България дава абсолютен пример за човешко поведение, но малко хора по света знаят за това.

Любомир Попов:  Това е една съвременна история за млади хора.  Филмът е без антагонист, което в драматургията е лошият герой. Тук антагонистът е животът. Но именно във взаимоотношенията и онова, което животът им представя като предизвикателства, се случва и филмът.  Най-важното послание на продукцията е да напомни на младите за едно велико нещо, което нашите баби и дядовци, а за тях – прабаби и прадядовци – са направили. Преди 80 години те спасяват много човешки животи.

Татяна Ничева:  Филмът е резултат от радостта от този съвременен град – Бургас и любовта ни към потомците на изселилите се български евреи в Тел Авив. Познаваме много от тях, самото заглавие „Хени“ е вдъхновено от Хени Берлер, която беше наша голяма приятелка.

Катрин Димитрова: Във филма много добре са вмъкнати паметниците, напомнящи за спасяването на евреите. Трябва да се гордеем повече със стореното, да не се страхуваме да се застъпваме за другите и да нямаме предразсъдъци спрямо когото и да било.  Младите хора се интересуват от темата за спасяването на българските евреи , но не всички знаят всъщност, какво е направено от българския народ. Филмът е за публика на всякаква възраст, може би по- големите ще вникнат по – детайлно в историята, но и младежите ще го разберат.

Дилян Николов:  За нас това беше неповторимо изживяване, в което открихме много нови приятели,  нови познания за историята, за  съвремието и за самите нас. Преминавайки през характеристиката на героя си, категорично мога да кажа, че филмът промени възприятията ми за историческите събития от времето на Холокоста.  Моят герой преминава през различни емоционални състояния, способен е и да претърпи промени, което ми харесва – той емоционално се развива. В началото заявява, че не би се осмелил да защити свой приятел, както са го правили достойни младежи в миналото . В края обаче е готов да се втурне, за да спаси Хени от физическо посегателство.

Илиян Канев: Мотото на филма е „Приятелството – смисъл и спасение“ и той много добре  описва това. Другото, което филмът показва,  е историята за това как българите са спасили толкова много хора. Макар да го знаем като факт, често изпускаме такива важни части от нашата история, а тази има нужда да бъде припомняна.

„Хени. Приятелството – смисъл и спасение“ предстои да бъде представен по БНТ и да участва редица български и международни фестивали.

Филмът е заснет в Бургас с финансовата подкрепа на: Община Бургас, Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет, Masterhaus-Бошнаков ЕООД, Порт Флот Бургас, GoldHurst Real Estate, „БМФ Порт Бургас” АД, Даниела БожиноваДимитър Найденов, Борис Аладжов, Цончо Ганев.

Спомоществователи: „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“АД, Авиокомпания „България Еър“, ОЗК-Застраховане АД, Хотел Марина Бургас, Пекарни „ЗИА“, Green Rent A Car, Девин ЕАД.

Партньори: Mezetto PUB, „Булкарпет” ЕООД, „Бургасбус” ЕООД, Основно Училище „П. Р. Славейков“, ОД на МВР Бургас, Театрална школа „Талантино”, Академия за бойни изкуства „Хикари“.