Напрежение между САЩ и Украйна

Напрежението между Украйна и САЩ се е увеличило заради украинските атаки по петролни рафинерии дълбоко на руска територия, пише „Вашингтон пост”. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис е казала по време на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари на Володимир Зеленски нещо, което той не искаше да чуе – въздържайте се от нападения срещу руски петролни рафинерии.

САЩ смятат, че това ще повиши световните цени на енергията, а освен това е възможно да предизвика по-агресивна реакция на Русия. Подобно искане е странно, защото вече трета година руската армия води пълномащабна война срещу Украйна, избивайки украински цивилни и унищожавайки градове, села и инфраструктурата на страната.

Според източници, запознати с въпроса, американският призив е раздразнил Зеленски и неговия екип, които разчитат именно подобни удари да пренесат войната на руска територия и руските граждани да осъзнаят в каква пропаст ги тласка режимът на Владимир Путин. Зеленски категорично е отхвърлил искането на американците и нещо повече: украинските служби засилиха атаките срещу петролни рафинерии на руска земя. Те дори успяха да поразят цели на 1300 километра разстояние.

Тази тема е изострила и без това обтегнатите отношения между САЩ и Украйна. От месеци републиканците в Конгреса блокират отпускането на 60 милиарда долара военна помощ за ЗСУ, докато Киев ясно посочва, че може да загуби още територии, ако не получи тази подкрепа.

От Украйна обвиняват администрацията на Байдън, че гледа вътрешната си политика и цените на бензина, докато в Европа се води най-голямата война след Втората световна война. Докато Русия атакува петролния, газовия и енергийния сектор на украинците, защо украинците да не атакуват руския петролен, газов и енергиен сектор?

Логиката на Вашингтон е, че тези атаки не се отразяват директно на случващото се на фронта във военно отношение. Съпротивата на САЩ от атаките срещу петролни рафинерии разгневи официални лица в Киев, които смятат ударите за легитимни на фона на непредизвиканата руска агресия. Те смятат, че ударите са необходими, за да се повишат разходите за руската агресия и да се убеди руското общество, че то няма да бъде в безопасност, докато войната не свърши.

Експерти казват, че страховете на САЩ за покачването на цените са неоснователни и ако покачване, то е заради нестабилността, свързана с Израел и „Хамас“, а не с Украйна. Освен това позицията на Вашингтон е в контраст с тази на европейските съюзници в НАТО, които едва прикриват задоволството си от украинската кампания.