Народната любов към ГЕРБ се топи заради тъпотиите на управляващите

Българите са все по-нервни, усещат, че са все по-лъгани и чувстват, че парите им са изразходвани неконтролируемо, предупреди Георги Харизанов

За първи път от година насам социологическо изследване даде равни резултати на БСП и ГЕРБ. Социолозите са категорични, че причина за това е казусът с ЧЕЗ. Топи ли се любовта към партията на Бойко? На този въпрос приеха предизвикателството да отговорят в „Часа на Милен Цветков“ журналистът Васил Петев и Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Според проучване на АФИС социалистите водят управляващите с една десета от процент при отговор на въпроса коя партия изразява позиции най-близко до вашите. Проучването е направено на базата на събитията около сделката на дружеството на Гинка Върбакова и чешката компания ЧЕЗ. На въпроса чия собственост да са активите, над 60% от анкетираните отговарят, че искат ЕРП-то да е държавно.

„Може би има такава тенденция, но тя е нещо различно от фактологията. Едно време Иван Костов бе нарекъл социолозите врачки. Ако има избори днес, с този държавнически ресурс, с който разполага ГЕРБ, резултатите ще са много по-различни от тези от социологическото проучване“, обясни Петев.

„Последният път, когато БСП „водеше“ пред ГЕРБ, изгубиха изборите. Нормално е повечето хора да искат държавата да се погрижи за тях, да раздава безлихвени кредити, да им дава апартаменти. Сагата с ЧЕЗ се отразява върху политическите нагласи, но стана все по-ясно, че „циркът“ е гостуващ и собствениците му са в Чехия. Обърканите реакции на тази криза носят негатив“, каза пък Георги Харизанов.

„Борисов си има един жълт картон от своите американски партньори. Някои казват, че ще има предсрочни избори, но не виждам как това може да се случи“, добави Васил Петев.

Той припомни, че лидерът на БСП Корнелия Нинова води битки на няколко фронта и едната от тях е в самата партия срещу нещатните сътрудници на ГЕРБ.

„Тази безалтернативност създава фалшиво самочувствие на голяма част от управляващите, поради което те придобиват едно измамно чувство за незаменимост. Затова непрекъснато творят невероятни тъпотии, заради които правителството влиза в публични скандали и са принудени премиерът и някои от министрите да се обясняват заради нечии щуротии. Колкото по-бързо се отърват от чувството за незаменимост, толкова ще е по-добре, защото това, че БСП е слаба, разпарчетосана и жертва на вътрешни войни, не ме интересува“, коментира Харизанов. Плащаме си данъците и искаме добро управление, без значение дали то има алтернатива или не, добави той.

„Управляващите трябва да се съобразяват с новите реалности и с това, че светът е много прозрачен и реагира бързо. Преди години нямаше да разберем, ако са откраднали парите за един път, а сега комуникациите са много бързи и всеки, който не се съобразява с това, ще изгори. Гражданите са все по-нервни, усещат, че са все по-лъгани и чувстват, че парите им са изразходвани некачествено и неконтролируемо“, предупреди Георги Харизанов.

Излиза, че доверието в управляващите се топи, но българите не виждат алтернатива в лицето на БСП. Може би е време да се вгледат встрани и вместо за дъртите партийни грешници, да започнат да гласуват за личности, т.е. за независими кандидати, необвързани с партии и измамници.