Национален кръг на олимпиадата по лингвистика

Сто и двадесет ученици от VIII до XII клас пристигат в Бургас за участие в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика. Тази година състезанието ще се проведе на 20 и 21 април 2024 г. в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, а официалното откриване е днес  – 19.04. в 17:30 часа в Експозиционен център „Флора“. Състезателите са от градове в цялата страна – София, Пловдив, Варна, Шумен, Русе, Кърджали, Сливен, Перник, Разград, Добрич, Благоевград, Ловеч, Силистра, Хасково, Габрово, Ямбол и Бургас.

Олимпиадата по лингвистика представлява ученическо състезание по решаване на самодостатъчни лингвистични задачи, предполагащи запознанство с основните понятия от езикознанието и математиката само в рамките на училищната програма (български език, чужди езици, математика), разширената/допълнителната подготовка и извънкласната работа по лингвистика, както и обща култура. Темите за националния кръг на олимпиадата се изготвят от Националната комисия.

В събота, 20 април 2024 г., от 09 до 13 часа ще се проведе индивидуалното състезание в сградата на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. На него участниците решават тема от три задачи. На следващия ден от 08:30 часа ще се състои отборното състезание. За него състезателите съставят отбори от по 3 или 4 души (според указанията на журито), които работят съвместно върху една тема. Времето за работа е от 2 до 3 часа (отново според указанията на журито).

След края на състезанието журито ще проверява работите. Резултатите от двете състезания ще станат ясни на закриването на олимпиадата –  в 12 часа в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“, където на победителите се връчват индивидуални грамоти и/или награди, като класирането на учениците е отделно за всеки клас.

На учениците, получили оценка отличен (от 5,50 до 6,00) от националния кръг на олимпиадата и завършващи средно образование през настоящата учебна година, МОН издава служебна бележка, която да послужи за приемането им във висши училища при решение на съответното висше училище.