Неволи в държавата на боклука: Властта е по-отровна от токсините на мафията

 Започна голямото ровене в боклука. Прокуратурата дори вече чертае карти на сметищата с вносните отпадъци, но никой не обелва дума за токсините в Бургас

Прокуратурата прави карта на сметищата с отпадъци, внесени от Западна Европа. Това стана ясно от думи на главния прокурор Иван Гешев, съобщава бТВ.
В ход са и проверки, след казуси във Враца и Плевен с боклук от Италия и други държави.
Проверката на място установи, че отпадъците все още са по площадките в Плевен, но фирмата е преустановила дейност. Поне докато е в ход досъдебното производство. Това става ясно и от бележката оставена от разследващите върху катинара на портала.
Междувременно от фирмата депонирала отпадъци от Италия във Враца опровергаха информацията, че те са опасни.
Балите с боклук в Плевен още са на площадката. С отпадъци са пълни и сградите, разказват бивши сортировачи. Хора от махалата разказват, че боклук има и на друга площадка.
От местната екоинспекция отказват коментар. Прокуратурата е установила липса на условия за обработка на отпадъка.
Във Враца, от фирмата-собственик на италианския отпадък имат становище от акредитирана италианска лаборатория, че 50 тона бракувани консумативи за принтери могат да се рециклират.
Според предписанието на ековластите, отпадъците трябва да напуснат площадката до 5 февруари. Директорът на РИОСВ – Враца обясни, че в инспекцията не работят много хора и разчитат и на сигнали на граждани.
Започна голямото ровене в боклука, но картата на прокуратурата не може да ни спаси от онези търгаши, които внасят отрови.
Защо ли никой не обелва и дума за токсините в Бургас? Влакови композиции, за които Авантаж писа, стоварват отровните бали в най-“добрия“ град за живеене. Кораби, пълни с токсични отпадъци, пристигат на бургаския порт, но това не вълнува държавниците, които от алчност превърнаха България в държавата на боклука. Те ще рециклират дори и това, което не може да се рециклира и хората ще дишат въздух, който не става за дишане. Геноцидът над българите ще продължава, защото властта е по-отровна и от токсините на мафията.