Неда Антонова: Левски не е убиец и не се нуждае от историческо снизхождение

Новият роман на Неда Антонова „Първия след Бога” и нейният необикновен прочит за жертвата и саможертвата на Васил Левски предизвика интереса на читатели от различни поколения в Бургас. Книгата бе представена в  Дома на писателите на 28 август. Авторката се срещна с многобройни свои почитатели, заинтригувани както от личността и съдбата на Апостола, така и от начините, по които могат да бъдат направени и защитени исторически открития, а после да бъдат вплетени в увлекателни литературни произведения.

Книгата и авторът й бяха представени от Румен Леонидов – поет, журналист, редактор и  издател на „Първия след Бога”.

Повечето от книгите на Неда Антонова  се базират на исторически събития и личности, което ги прави изключително убедителни. Така съзнателно премълчавани в историята ни имена стават познати и близки на читателите.

„Голям е интересът към последните книги на  Неда Антонов, в които тя възстанови  имената на три забравени, но достойни български жени –  Елеонора Българска, Стойна Преподобна и Венета Ботева. „Царица Елеонора Българска” дори претърпя второ допълнено издание”, каза издателят им Румен Леонидов.

На  12 септември се навършват 100 години от  кончината на царица Елеонора Българска. По инициатива на Неда Антонова и Румен Леонидов на този ден на гроба й ще бъде организирана гражданска панихида. Единствената институция,  заявила желание да присъства на панихидата, е Българският червен кръст, на който приживе царица Елеонора е била основен дарител и активист.

„С „Първият след  бога” обаче Неда Антонова променя историята”, заяви още Румен Леонидов.  Тя е направила задълбочени проучвания на съдебния процес срещу Васил Левски, издирила е документи и писма със съмнителна историческа  истинност и авторство, съпоставила е факти, направила е логически заключения и категорично доказва:  Левски не е убиец!

Авторката прави и още няколко открития:  Хаджи Иванчо Пенчович не е предател и е несправедливо заклеймен от историята; Две от писмата, на които се базира присъдата на Левски, са фалшифицирани;  Апостолът е жертва на заговор в битката между две империи – османската държава и Русия.

Вече 144 години историците не дават точни отговори на някои от въпросите, свързани с Апостола, които и до днес висят със страшна сила над България: Защо Дякона е осъден на смърт за убийство по показанията на един единствен свидетел, без да са потърсени други очевидци? Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен? Защо руският представител граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата и ентусиазирано докладва за „щастливия изход от Софийската афера“?

 „Това са моите въпроси и съмнения. Истината трябва да се знае, защото именно обвинението за убийство лишава Левски от святост. Ако бе осъден за бунт срещу държавата, вероятно щеше да доживее да види осъществена мечтата си за свободна България. Но Апостолът не се нуждае от историческо снизхождение. Той е жертва на заговор. Изправя се съвсем сам срещу две империи. Не ги побеждава. Надживява ги завинаги.”, каза Неда Антонова.

Много бяха въпросите, отправени към авторката – за историческата истина, за нейното художествено пресъздаване, за прототипите на героите. В литературната вечер участваха писатели, историци, журналисти, литератори – хора, които търсят и искат да намерят истината за най-светлата личност в историята ни.