Не е новина : Бели престилки и фармацевт крали лекарства за онкоболни

Седем души са обвинени за афера с реекспорт на лекарства за онкоболни. Сред тях двама са лекари и един фармацевт на болница …

Двете болници, в които прокуратурата разследва са специализираната „Йоан Павел“ в София и „Свети Мина“ в Благоевград. Да не помислите, че в другите градове е различно ?!

В двете болници се е действало по няколко схеми с лекарства за онкоболни, които са много скъпи и не се продават в аптеките,  а държавата ги внася целево и предоставя на пациентите със съответната диагноза.

Един път медикаментите, които са изписвани за терапия, изобщо не са стигали до болните – не са вливани. Прокуратурата е открила фалшиви дати и посещения на хора, които въобще не са получавали животоспасяващите си лекарства, макар това да е ставало формално.

Втората схема е безогледна подмяна на лекарствата, които са налични в лечебното заведение. Прокуратурата ще прави химически анализ на това, което реално има в двете болници, вместо скъпите онколекарства.

Може пък крадците да са разчитали на т.нар. плацебо ефект …

Плацебо (от латински: placebo – ′трябва да угаждам′) е всяка симулирана, иначе медицински неефективна интервенция (операция, химически разтвор, хапче или психотерапия), която се назначава с предполагаемо терапевтично въздействие, каквото всъщност няма. Понякога пациенти, получаващи плацебо лечение (инертно вещество, напр. захарно хапче), за което обаче вярват, че е ефективна интервенция, могат да получат въображаемо или действително подобрение на медицинското си състояние – ефект, наричан плацебо ефект.

То и правителството Борисов 3 така лекува пенсионерите с едни увеличения, но … Както знаем властта не търпи конкуренция …

Не за пръв път се печели на гърба на умиращите …

Това си е редовна практика в много сфери на живота в БГ територията …

Време е правителство, болници и т.н. да издигнат един девиз : Ние ви даваме вяра, а парите остават за нас !

Свободен човек – Философът