Нинова се консултира „герой” от аферата „Сапард“ в офиса му

Лидерът на социалистите консултирала акциите на партията с бизнесмена

„Героят” от скандалната афера „Сапард” Людмил Стойков е сред лицата от най-близкото обкръжение на лидера на БСП Корнелия Нинова през последната година. Това разкриха пред Avantage.bg източници от „Позитано” 20. От години Людмил Стойков се опитва да потъне в забрава и  медийна сянка, но явно е запазил топлите си позиции в столетницата. Стойков участва преди години открито в президентската кампания на Георги Първанов. На сайта на БСП дори бе публикувана негова снимка да чете приветствието към Първанов на площада в Перник. Сега обаче големият бизнесмен се е преориентирал към настоящия лидер на БСП. Корнелия Нинова правила чести срещи със сочения преди години за олигарх, в офиса му до столичната Опера. Разчитала на мнението му и подкрепа за политическите акции на БСП. Не е изключено бизнесменът да е и сред финансовите спомоществователи на червената партия. Нинова държала връзката с пернишкия бизнесмен да не става публична, казват нейни съпартийци.
Людмил Стойков е бивш спортист, завършил е ВИФ. Преди промените е бил барман в „Балкантурист“, сочи „Капитал”.

През април 1999 г. Стойков получава шанс от синьото управление на Костов да купи срещу 2.7 милиона долара курортното селище „Дюни“. На 30 юни 1999 г. в консорциум с „Радомир леко коинвест“ АД неговата фирма „Еврометал“ ООД купува 75% от „Радомир – леяро-ковашки комплекс“ ЕАД. Делът на Стойков е 34% и за тях той заплаща 4 милиона лева. Консорциумът трябва да обслужва и дълга на фирмата от 21 милиона лева.

През 2000 г. купува основното производство на фалиралото предприятие „Стомана“ срещу обслужването на дълга му от над 42 милиона лева. По-късно във фирмата влиза гръцката „Виохалко“, но Стойков запазва 14 на сто от „Стомана индъстри“ и е член на управителния съвет. Смесеното дружество е собственик и на поточната линия „Даниели“, закупена от фалиралия „Камет“. По-късно Стойков се раздели с някои от бизнесите си и ги преструктурира. Винаги се е славел, че е в добри отношения с политиците от всички партии, особено когато са на власт.
Името на пернишкия бизнесмен бе забъркано и със скандалната афера „Сапарад”. Заедно с друг близък до БСП – бизнесмена Марио Николов бяха обвинени  в източването на 7,5 млн. евро по програма  „Спарад”. Но преди няколко години, след дълги съдебни перипети Софийският апелативен съд оправда за втори път бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков.