Нов протест на енергетици и миньори

За четвърти път днес, 29 март 2024 г., миньори и енергетици тръгнаха на протестно автошествие от паметника на Св. Иван Рилски в Раднево. Те преминаха през централната градска част на града в посока градовете Гълъбово, Симеоновград, Димитровград, Хасково и Харманли, където има обявено затваряне на път в рамките на един час.

След тази спирка автошествието продължава по автомагистрала „Марица”, до отбивката за Симеоновград и ще се върне към Гълъбово, където пред „Брикел“ отново има затваряне на движението за един час.

„По време на протеста ще представим декларация, която ще бъде изпратена до Народното събрание и до президента Румен Радев”, каза Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението „Миньори и енергетици заедно”, което е и организатор на протеста.

„Нашите протести са за цялото общество, защото енергията, която се добива от комплекса „Марица-изток“, без емисиите, е най-конкурентноспособната дори и на фотоволтаиците. А те без балансираща мощност изобщо не могат да съществуват“, посочи Георгиев. Според него „държавата трябва да даде възможност, за да може комплексът „Марица-изток“ да работи в конкурентна среда”.

Основните им искания са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродния диоксид. Това, според протестиращите, ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергията, добивана от въглищни топлоелектрически централи.

Протестиращите искат и изпълнение на концесионния договор на „Мини Марица-изток” като неразделна част от това да бъде рекултивацията на земите в комплекса – една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионния договор.

Събралите се се обявиха против излизането на битовите потребители на свободния пазар, което според тях това ще доведе до „непосилни сметки за ток”.

Това е четвърто поредно протестно автошествие, което се организира за последните две седмици.