Нов-стар епизод от презастрояването в Бургас

Преди около година „Авантаж“ писа по тази тема публикация със заглавие : Ще се сложи ли край в Бургас на незаконното строителство?

Да, ама НЕ ?! И защо ? Защото инвеститорите на едни високи сгради са все едни и същи … Тези инвеститори имат общи интереси с хората от местната власт, дори под сурдинка се спрягат едни апартаменти на цена като ония от апартаментгейт в София. Били са заедно в ОбС ООД и ЕООД и дори ще се борят за нови места в ОбС-Бургас и естествено ще подкрепят Кмета-Слънце за четвърти мандат …

Бившият омбудсман Таню Атанасов каза, че хората, които финансират тези строежи, са едни и същи, а кметът се оправда, че Бургас бил ощетен откъм територия

Незаконното строителство край морето процъфтява. Това твърдят от Гражданско сдружение „Инициатива Бургас“.

Един от проблемите на Бургас е свързан с високото строителство. Хората недоволстват от високите сгради около Морската градина, но по план всичко е изрядно. Стигна се обаче до протести заради последната строяща се сграда, а пред камерата на бТВ Николай Колев от Гражданско сдружение „Инициатива Бургас“ каза, че всички документи са незаконни.

Административният съд също решава на първа инстанция, че строителство е незаконно.

Деница Колева изтъкна, че отделянето на парцел като самостоятелен е незаконно.

Въпреки това строителството продължава. „Не можаха да се преборят с властта, всички знакови сгради в Бургас, хората, които финансират тези строежи, са едни и същи”, каза бившият омбудсман Таню Атанасов.

„Сградата, която е пред Пантеона, един от участниците в строителството и в манипулациите е Бенчо Бенчев, в тази сграда това име също фигурира и в района „Пиргос”, плюс парче земя, са закупени от въпросния Бенчо Бенчев”, добавят от „Инициатива Бургас“.

Те са завели дело и за предстоящия строеж.

Кметът Димитър Николов обаче обясни, че проблемът идвал от това, че Бургас е ощетен откъм територия. Когато имаме лимитирана територия, сме длъжни да направим симбиоза между жилищата и зелените площи, каза той и допълни, че това трябва да става без законови нарушения.

За съжаление обаче някои от строежите са незаконни. Административният съд дори е потвърдил това за един от обектите. Затова кметът не трябва да се оправдава с ограничената от морето и езерата земя, а да направи така, че незаконното строителство да бъде невъзможно!

Година по-късно промяна няма …

Оказа се, че Темида в Бургас има мързеливо, но ясно зрение въпреки превръзката и се ориентира много добре потвърждавайки думите на бившия омбудсман.

Сутуацията вече е такава … Бургаският административен съд се е произнесъл в полза на ония инвеститори, които ще строят в района на „Пиргос“, срещу морската градина. Инвеститорите са кабелната телевизия „Аетос“ ЕООД, собственост на общинския съветник Бенчо Бенчев, „ПС Груп“ АД и „Бакхус ООД“ собственост на Марияна и Радостин Дачеви.

https://tr.bivol.bg/view.php?eik=102138691

Явно инвеститорите имат пари и възможности …

Без значение е, че  живеещите наоколо в блоковете 16, 18 и 19 в комплекс „Лазур“ са обжалвали изменението на Подробния устройствен план, приет от Община Бургас.

Опасенията са, че ще изникне поредната висока сграда, която ще превземе настоящите зелени площи, но …

Какво тук значат гражданските искания пред силата на инвеститорите в приятели, документи, пари и едно правосъдие ?!

А кмет и сие си траят …

Вече е ясно какво ще се случи, нали ?!

Авантаж