Одобриха пад 60 млрд. долара помощ за Украйна

В събота, 20 април 2024 г., Камарата на представителите на САЩ прие с широка двупартийна подкрепа законодателен пакет на стойност 95 милиарда долара, с който се предоставя помощ за сигурността на Украйна, Израел и Тайван. Законопроектът сега отива в Сената, където мнозинство имат демократите, който прие подобна мярка преди повече от два месеца. Окончателното приемане се очаква някъде следващата седмица, което ще разчисти пътя на Байдън да го подпише като закон.

Предвиждат се 60,84 милиарда долара за справяне с конфликта в Украйна, включително 23 милиарда долара за попълване на оръжия, запаси и съоръжения на САЩ; 26 милиарда долара за Израел, включително 9,1 милиарда долара за хуманитарни нужди и 8,12 милиарда долара за Индо-Тихоокеанския регион, включително Тайван.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази своята благодарност, като каза, че американските законодатели са предприели действия, за да поддържат „историята в правилния й път“. Жизненоважният законопроект за помощта на САЩ, приет от Камарата на представителите, ще предпази войната от разширяване, ще спаси хиляди и хиляди животи и ще помогне на двете ни нации да станат по-силни“, каза Зеленски .

Гласуването за приемането на финансирането за Украйна мина с 311 срещу 112 гласа. Показателно е, че 112 републиканци се противопоставиха на законодателството, като само 101 го подкрепиха.

Междувременно действията на камарата по време на съботната сесия показаха някои пукнатини в това, което като цяло е солидната подкрепа за Израел в Конгреса. През последните месеци прогресивните демократи изразиха гняв срещу правителството на Израел и неговото поведение във войната в Газа.

Приемането на дългоочакваното законодателство беше внимателно наблюдавано от американските отбранителни фирми, които сега очакват огромни договори за доставка на оборудване за Украйна и други партньори на САЩ.

Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна, реагираха от Министерския съвет на България. Пакетът от американската военна помощ е важна стъпка в решаващ момент, която ще донесе повече сигурност в Черноморския регион, Европа и цялото евроатлантическо пространство, се посочва още в публикацията от служебното правителство.