Опасни отпадъци в Атия, ще има ли референдум?

 Местните хора настояват за свикване на референдум за изграждането на депо за опасни отпадъци в Атия, притесняват се да не им отровят водата и почвите

Ще се складират ли опасни отпадъци в Атия? Този въпрос вълнува жителите на созополското село Атия повече от чумата по свинете. Местните хора се събраха тази сутрин, за да кажат на шефката на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова, че не щат депо за опасни отпадъци, тъй като на метри от него живеят хора и се страхуват за живота си.
Екошефката пък застана пред камерата на bTV, за да обясни, че не депо, а площадка за опасни отпадъци щяло да има в Атия. Това обаче хич не успокои събралите се до нея жители на селото.
Те са решили да събират подписи за свикването на референдум срещу складирането на опасни отпадъци до къщите им.
Преди повече от 10 години е взето решение за изграждането на депото за строителни отпадъци, но то не е било подложена на широко обществено обсъждане, а повечето от жителите на Атия разбрали какво ще се случва в селото в началото на това лято.
Има одобрена оценка за въздействие върху околната среда преди 10 години, но не е започнало да функционира. В една част от него е започнало изграждането на площадка за опасни отпадъци. Такива пробни центрове се изграждат в пет общини у нас, другите четири са в Североизточна България.
„Това никога няма да е депо за опасни отпадъци. То е площадка за временно съхранение.
Всички общини до края на 2020 г. трябва да имат такива изградени центрове, за да могат да изпълнят целите по Закона за управление на отпадъците“, заяви шефката на РИОСВ – Бургас. Тя обясни, че в селото щели да се събират отпадъци от бита като лекарства, батерии, телевизори, компютри, а след това щели да се предават на фирми, които ги обработват, третират или оползотворяват.
Нормално е обаче хората да се притесняват за живота и здравето си. Затова трябва да бъде свикан референдум и на него да си кажат думата!