Освободен бе българския товарен кораб „Руен”

Преди дни медиите съобщиха, че отвлеченият от сомалийски пирати български кораб „Руен” е отплавал на североизток в Арабско море. В събота, 26 март 2024 г., корабът с неговия екипаж и сомалийски пирати на борда е прихванат от индийските военноморски сили. Военните са поискали от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат и да освободят екипажа, съобщи говорител на индийските военноморски сили. В резултат на преговорите сомалийските пирати са се предали на военните.

Всички моряци от екипажа са в добро здраве и се намират на борда на индийски военен кораб, съобщи вчера вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел. И добави, че оттук нататък страната ни ще положи всички усилия за своевременното завръщане у нас на българските моряци.

В събота в МВнР беше поканен извънредният и пълномощен посланик на Индия в България Санджай Рана и към него бе отправена молба за съдействие за освобождаването на моряците от индийските власти и за предприемане на всички възможни действия за опазването на техния живот и здраве.

Плаващият под малтийски флаг от Южна Корея за Турция български товарен кораб „Руен“ беше похитен на 14 декември м.г. в Арабско море от пирати, а на борда му бяха осем българи и десет чуждестранни моряци.