Осъдиха 16-годишния Иван за убийството на малката Никол

Тъжно и страшно е, че в България деца убиват деца, каза съдията, а според майката на момчето той е невинен, натопен е

8 години затвор за убийството на 11-годишната Никол получи 16-годишният Иван. Петокласничката беше намушкана с нож в асансьор на жилищен блок миналото лято в Бургас.

Иван ще трябва да плати и 150 000 лева кръвнина за майката на убитото момиче, съобщава бТВ.

Двете деца се запознават в социалните мрежи. След кратка кореспонденция се срещат в отдалечен квартал на Бургас. Година по-късно Иван продължава да мълчи за случилото се в асансьора, където Никол е открита прободена с нож.

„На него му е отказана някаква интимност – той опитал да целуне момичето, а то се дръпнало – това са неговите обяснения. И той се ядосал и по някакъв начин решил да я накаже. При него я няма тази ценностна база, свързана с най-важното благо на човека – живота. Така е възпитан”, обясни съдията по делото Стефан Стойков.

Родителите на подсъдимия продължават да твърдят, че синът им не е убиец, а е бил натопен. Според държавното обвинение обаче е доказано, че именно той е пробол с 20-сантиметров нож Никол. Съдебният състав взе единодушно решението за присъдата – която е 2 години под максимума по закон за престъпление, извършено от непълнолетен.

„Казва ми: „Мамо, невинен съм, защо ме държат? Аз съм невинен!”. Винаги ми се обажда по телефона и ми казва как го тормозят. Нито е агресивен, нито е нападателен, той е едно кротко дете, разберете го! Той нож въобще вкъщи не взема да отреже нещо, всичко му правя аз”, категорична беше майката на подсъдимия Донка Петрова.

„100% доказателствата сочат, че е той”, подчерта обаче майката на Никол – Мими Ставрева. Според нея няма как да се говори за версията за трети човек. „Тя беше, бих казала, срамежливо и много възпитано дете, което едва ли ще тръгне да го провокира, и то непознат”, посочи майката.

Законът допуска до 10 години затвор за престъпление от непълнолетен. Съдът определи 8, защото убийството не е извършено с особена жестокост. Иван обаче е осъзнавал добре какво прави.

„Тъжно и страшно е, че в България деца убиват деца!”, каза още съдията по делото Стефан Стойков.

И двете страни ще обжалват наложеното наказание.