Арестуваха Нено Димов заради боклука на мафията и водната криза, креслото му се клати

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че не е задържан, а съдейства на разследването

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е отведен за разпит в Специализираната прокуратура.
Това се случва, след като в МОСВ се провеждат разпити и обиски във връзка с водната криза в Перник и вносът на боклук у нас от Западна Европа, съобщава бТВ.

„Оказваме съдействие в момента. Ще направя изявление, след като приключим. Не съм задържан“, заяви Димов.
Министърът беше качен в автомобил, който го откара до спецпрокуратурата. По непотвърдена информация, след акцията са арестувани бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и отстраненият от длъжност шеф на местното ВиК Иван Витанов.

Междувременно говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че Нено Димов е задържан за 24 часа. Премиерът Бойко Борисов пък коментира, че може да обсъди оставката на министъра с коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението.

До арестите се стигна след разкритията на Валентин Златев за водната криза и след статиите в сайтовете „Биволъ“ и „Авантаж“ за боклука на мафията, който пристига на бургаското пристанище и с влакови композиции в Бургас, за да бъде изгорен и въздухът замърсен. Вчера бизнесменът каза, че ВиК в Ботевград събира пари за 9 млн. кубика вода, а плаща на държавата само 2,5 млн. куб. м вода. По подобна схема явно действат и други дружества, но държавни служители си затварят очите.

Убийствено разследване публикува и разследващия журналист Валя Ахчиева. Тя прави задълбочено изследване на водната криза свързана с язовир Студена и Перник