Отлично представяне на български ученици

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов медал, както и почетна грамота, става ясно от сайта на Министерството на образованието и науката.

Златният медал спечели Виктор Лилов от XII клас в Софийската математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски“. Това е втори златен медал за България в историята на олимпиадата, след като за първи път такъв бе спечелен през 2019 г. в Санкт Петербург.

Сребърно отличие заслужи Явор Христов, също от XII клас в Софийската математическа гимназия, а бронзът отиде при друг дванадесетокласник от СМГ – Преслав Георгиев. Ивайло Къртев от XI клас в Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов” в Пловдив получи почетна грамота от престижното състезание.

Ръководители на българския отбор са доц. д-р Христо Чанев и главен асистент д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.