Пак ли агентите на ДС и органите ще управляват БГ общините

137 от ДС или разузнавателните служби на БНА са в битката за кметове

Тридесет години след началото на края на тоталитарното управление на БКП сътрудниците на комунистическите служби продължават да показват завиден стремеж към властта – общо 137 души с принадлежност към бившата Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА са се включили в битката на кметове, пише desebg.com .

Това стана ясно, след като днес Комисията по досиетата обяви проверката на лицата, регистрирани от ОИК като кандидат-кметове на предстоящия местен вот в неделя (27 октомври 2019 г.).

Проверката е обхванала общо 4 422 лица, от които 138 са с установена принадлежност (решение №2-1734 от 22 октомври 2019 г.). От тях са огласени данните за 137 души, а един от регистрираните от ОИК кандидат-кметове междувременно е починал и по закон в тези случаи данните не са публични.

БСП, ДПС и ГЕРБ плътно един до друг

Резултатите показват близки позиции на парламентарното представените партии БСП, ДПС и ГЕРБ в издигането на кметове с досиета.

БСП „бие” всички на тези избори с 23-ма кандидати, следвана от ДПС с 22 сътрудници в листите за кметове и ГЕРБ – с 20 сътрудници.

Прави впечатление, че в смесените райони ГЕРБ се е доверила на лица с агентурно минало. На практика и трите партии подкрепят по-голям брой сътрудници, защото в определени населени места подкрепят кандидати в местни коалиции с други политически формации.

Друга аномалия на тези избори е номинирането на сътрудници на Държавна сигурност от най-старата дясна партия – СДС. Синята партия е издигнала за кметове 3-ма души с принадлежност към тоталитарните служби.

Народната мъдрост гласи, че : „Зад всеки успял мъж в България стои Държавна сигурност“.

Справка управлението на республиката …