Панайот Рейзи вече не е кмет на Созопол, изненадващо днес подаде оставка

Кметът на Созопол Панайот Рейзи подава оставка. Това свое решение Панайот Рейзи е съобщил в присъствието на председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов и на зам.-председателя на ГЕРБ и член на ИК на партията Димитър Николов, съобщават от пресцентъра на управляващата партия.

Освен от кметския пост, Рейзи подава оставка и като член на ПП ГЕРБ. Това свое решение той аргументира с желанието си да не остават съмнения, че по някакъв начин може да бъде възпрепятствано разследването срещу него. Панайот Рейзи посочи, че с този свой личен акт иска отново да покаже високия морален стандарт в ПП ГЕРБ, според който представителите на партията в законодателната, изпълнителната и местната власт напускат своите постове дори само заради съмнения за нарушения на закона.

Несменяемият от над десетилетие градоначалник и главната счетоводителка на общината Златка Мусева бяха привлечени под отговорност заради 34 договора застроително-монтажни работи, защото Мусева наредила сумите да бъдат превеждани от общината на две банкови сметки с титуляр физическо лице, което нямало нищо общо с фирмата изпълнител, работила по проектите. Съответно – за кмета формулировката е длъжностно присвояване в особено големи размери.

Вчера спецсъдът очаквано отстрани временно от длъжност Рейзи и Мусева. Явно нещо е накарало Рейзи да размисли за бъдещата си нова кандидатура, защото за 16 април бе насрочено заседание пред Апелативния специализиран наказателен съд. Той щеше да обжалва отстраняването си от длъжност.

В хода на разследването е установено, че в резултат на престъпната дейност на двамата обвиняеми и техен съучастник са присвоили над 2 000 000 лв. собственост на Община Созопол, поверени им да ги управляват. Парите формално се плащали за строителни дейности, но всъщност постъпвали по сметката на физическо лице, което няма общо с фирмите изпълнители.

Независимо от това, че в момента е с обвинение, Рейзи възнамерява да кандидатира за нов мандат на местния вот тази есен.