Папата призова за „смели преговори” между Русия и Украйна

В интервю за швейцарската обществена телевизия папа Франциск заявява, че Украйна трябва да „има куража да развее бялото знаме” и да преговаря за прекратяване на войната с Русия. Това става преди предложението от 8 март 2024 г. на турския президент Реджеп Ердоган да бъде домакин на среща на върха между Украйна и Русия за прекратяване на войната.

В интервюто папа Франсиск е попитан за позицията му за дебатите между тези, които казват, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е способна да отблъсне руските сили, и онези, които смятат, че ако Киев направи това, ще легитимира действията на по-силната страна. „Това е една интерпретация, наистина. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценява ситуацията, мисли за хората и има смелостта да вдигне бялото знаме и да преговаря”, казва папата. Той допълва, че преговорите трябва да се осъществят с помощта на международни сили.

„Думата „преговарям” е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш”, подчертава в интервюто Франциск.

От Ватикана се заеха да разясняват думите на папа Франциск. По думите на директора на пресслужбата на Ватикана Матео Бруни словосъчетанието „бяло знаме” е казано от интервюиращия Лоренцо Бучела. В отговора си понтифът използва това словосъчетание само за да призове към примирие, което може да бъде постигнато само след „смели преговори”.

На друго място в интервюто по повод друг конфликт, но като има предвид всяка война, папа Франциск ясно заявява: „Преговорите никога не са капитулация”, допълва Бруни.

От своя страна украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че силен е този, който в борбата между доброто и злото избира правилната страна и призова Ватикана да не повтаря грешките си от началото на XX век, когато на католическата църква се приписва известна подкрепа към Третия райх.

„Нашето знаме е жълто-синьо. Това е флагът, за който живеем, за който ще загинем и заради който ще победим. Никога няма да развеем друго знаме”, категоричен бе в изказването си Кулеба.