Парчатосването на КТБ активите продължава: Лапнаха сградата на „Гарибалди“ за 1 лев

Сградата на КТБ на площад „Гарибалди“ в София е прехвърлена с таен договор за 1 лев. В Софийски Апелативен съд днес ще се проведе заседание по дело свързано и с тази „сделка“. От  регистриран в Агенцията по вписванията  (АП) договор с дата 21 декември 2017 г., сключен между синдиците на КТБ АД и „Ню кооп инвест“ АД става ясно, че тайно се прехвърлят на КТБ вземанията за над 102 милиона на „Ню кооп инвест“ АД от „Евробилд 2003“ (в несъстоятелност), които са обезпечени с ипотека на сградата на площад „Гарибалди“ за един лев, съобщава сайта „Войната КТБ“.

От този документ излиза наяве поредната „сделка“, която са си спретнали основния свидетел на Прокуратурата по Мега делото КТБ Бисер Лазов, чрез дружеството му „Евробилд 2003“ ЕООД, „Ню кооп инвест“ АД – с управител Ненчо Трифонов (мъжът, с който живее сестра му, т.е. пак Лазов) и синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов. Синдиците би следвало да плащат наем за използването на сградата, в която беше централата на КТБ. Тайна е  каква сума са изплатили до момента като наем и на кого. Би трябвало да плащат на Бисер Лазов. Може и да не плащат предвид участниците в схемата.

Темата, както знаете, е доста сложна и многопластова и ако не я следите от началото трудно ще разберете колко е фрапираща тази сделката за 1 лев, но ще  припомним първо някои неща, за да не си мислят, че това което правят остава незабелязано и ще остане безнаказано, а и за да е ясно що за „сделка“  е това.

За сградата и дружеството „Евробилд 2003“ ЕООД подробно сме писали в материала  „ОПГ за обир на затворена банка“, който беше публикуван и от сайта „Биволъ“ след щателна проверка от тяхна страна на фактите и документите, които коментираме в него.

Едно от ключовите събития след затварянето на КТБ е, че Бисер Лазов, основен свидетел на прокуратурата, овладява „Евробилд 2003“ ЕООД с настоящо седалище и адрес на управление град Кюстендил 2500, ул. „Бузлуджа” № 55. Дружеството е преместено от София в родния град на Лазов – Кюстендил, където той има очевидно силно влияние. На новия адрес на фирмата не е офис на дружеството, а жилищен имот на близки на Лазов. В момента едноличен собственик на капитала на „Евробилд 2003“ ЕООД (в несъстоятелност) е „Иновейшън Трейд“ АД с акционери – „Интер Финанс Инвест“ ООД, собственост на Бисер Лазов и любимата му Албена Андреева и „Стрега“ ЕООД, собственост на Албена, също защитен от Иван Гешев и Прокуратурата свидетел .

Активите на „Евробилд 2003“ ЕООД по балансова стойност към 30 юни 2014 г. са в размер на над 100 милиона лева, като голяма част от тях са разпродадени от Лазов на безценица, след затварянето на КТБ, на близки до него хора, без да постъпват абсолютно никакви суми по сметки на „Евробилд 2003“ ЕООД.

Една от първите „сделки“ с разпореждане на актив на „Евробилд 2003“ ЕООД е от 31 октомври 2014 г. Това е емблематичната сграда на площад „Гарибалди“, в която се намира централата на КТБ. Пазарната стойност на имота – паметник на културата, построен в началото на ХХ век за централа на Българската търговска банка, известна като „Банката на Буров”, е над 50 000 000 лева. Всъщност, сградата е безценна от историческа и културна гледна точка, а само две години по-рано й е направена пълна реставрация. В схемата участват от една страна Лазов, като собственик на „Евробилд 2003“ ЕООД, Тихомир Иванов, като управител на „Евробилд 2003“ ЕООД и служител на Лазов, а от друга – Ненчо Трифонов, като изпълнителен директор на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД и Лъчезар Христов като управител на „Еко Пазари” ЕООД, което тогава е едноличен собственик на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД.

На посочената дата, „Евробилд 2003“ ЕООД (Лазов и Тихомир) учредява ипотека върху Централата на КТБ АД в полза на „Ню Кооп Инвест“ ЕАД (Ненчо и Лъчезар). Основание  за тази ипотека е измислен разчет между двете дружества, скалъпено от Лазов споразумение от 01 септември 2014 г., уреждащо отношенията между двете страни. Точно за това споразумение става въпрос и в документа от АП, който коментираме днес.

Споразумението е сключено по повод договор за цесия между „Ню Кооп Инвест“ ЕАД и „Кастамо Трейдинг Лимитид“, Лимасол Кипър. Вижда се, че „Ню Кооп Инвест“ ЕАД е купило вземане на „Кастамо Трейдинг Лимитид“ от „Евробилд 2003“ ЕООД, което междувременно е преминало и през друга фирма, контролирана от Бисер Лазов – „Снежин 2003“ ЕООД, като накрая, по този начин „Ню Кооп Инвест“ ЕАД се превръща в кредитор на „Евробилд 2003“ ЕООД. Началото или първоизточникът на това вземане са фирми – кредитополучатели в банката, разбира се.

„Ню кооп инвест“ АД е кредитор на  „Евробилд 2003“ по два договора или споразумения.  Първият е от 01 септември 2014 г. и е в размер на 39 974 971,95 лева. Тук е ипотеката на сградата на КТБ. Вторият е  от 17 ноември 2014 г. – в размер на 62 254 547,80 лева. Общо над 102 милиона лева.

Двата договора са сключени след затварянето на банката и достоверността им е изключително съмнителна предвид договарящите се страни, тяхната свързаност и другите им съвместни схеми за придобиване на активи от масата на несъстоятелността на КТБ АД. Цесиите, с които са акумулирани суми за над 102 милиона лева в „Ню Кооп инвест“ АД са фиктивни и по тях истински живи пари от цесионера не са плащани. И така според тези два измислени договора общата сума е 102 229 519,75 лв.

BiserLazov_DanielaDonchevaОбръщаме специално внимание на тази сума от над 102 милиона и тези договорни отношения, защото тук се включва още един елемент от сагата – скандалът в Софийски Апелативен Съд. Спомняте ли си, че съдия Милен Василев обвини публично шефа на съда Даниела Дончева, че неправомерно му е отнел делото и изказа сериозни съмнения за корупция и злоупотреба със служебно положение. Делото е между тези две дружества – „Евробилд 2003“ и „Ню кооп инвест“ и точно за тази сума става въпрос там.  Заседанието, след отвода на шефката на съда по него, е насрочено за днес, 7 февруари 2018 г, сряда, от 15:00 часа в зала № 3.

Освен случката в САпС, в началото на декември 2017 г. се оказа, че синдиците и Фонда са сигнализирани и за други фрапантни нарушения извършени от „Евробилд 2003“ (Бисер Лазов) и синдиците на КТБ. Бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов писа с настояване за проверка до няколко отговорните институции за сериозно  закононарушение извършено с масата на несъстоятелността на банката след затварянето й.

Първо Георги Христов изпраща на 8 декември 2017 г. сигналът за фрапираща сделка с подчинения срочен дълг с „Евробилд 2003“ ЕООД (подробности  от линка горе) и след това още един сигнал  на 12 декември 2017 г. за същото дружество и незаконното му разпореждане с активи  в периода 20 юни 2014г. – 28 февруари 2015г., основно недвижими имоти.

До тук с предисторията, връщаме се отново на договора от края на миналата година между синдиците на КТБ и „Ню кооп инвест“ АД, който се намира в Агенцията по вписвания, и от който научаваме за сделката за 1 лев.

Ненчо Трифонов като управител на „Ню кооп инвест“ АД  и  шурей на Бисер Лазов прехвърля вземанията си на тези 102  милиона и почти 230 хиляди лева от „Евробилд 2003“ ЕООД на КТБ. Вземането е формирано по силата на онези два съмнителни договора. Прехвърля ги в едно с всички права и привилегии  по тях, първото от които  вземания е обезпечено с първа по ред ипотека върху сградата  на площад „Гарибалди“ в София. Основанито е вместо  частично изпълнение на задължение на „Евробилд 2003“  към КТБ, а цената е 1 лев (един лев)! Прехвърлянето е в сила от 29 декември 2017 г. Новогодишен подарък!

KTB-viewНо „към настоящия момента на сключване на договора този имот е възбранен в резултат на решение за откриване на производството по несъстоятелност, както и по реда ДОПК от НАП, а и в Имотния регистър има отбелязване и за вписана искова молба от КОНПИ“, пише в самия договор.

От съдържанието на документа в Агенцията по вписвания става ясно, че „Ню кооп инвест“ АД е написало писмо още през ноември 2016 г., в което предлага на КТБ да прехвърли паричните си вземания от „Евробилд 2003“ ЕООД, обезпечени с ипотека върху сградата. Фондът за гарантиране на влоговете има, според договора, две решения по темата: Първото е от 06 юни 2017 г. – половин година след  предложението, а второто решение е от 14 декември 2017 г. с което дава съгласие за тази „странна“ цесия. Това второ решение е точно след сигналите на бившия изпълнителен директор Христов. Съвпадение ли? Не мислим така. Дали въобще има решение на ФГВБ от средата на годината …? А предложение за цесия от Бисер Лазов и Ненчо Трифонов от края на 2016г. …?

Още нещо много интересно има в този договор, който е заверен на 21 декември 2017 г. от нотариус, в сградата на КТБ  и после вписан на 28 декември 2017 г. в Агенцията по вписвания, т.е.  това е официален публичен документ.  Този договор е ТАЕН (!) според клауза в него, която гласи „Страните се задължават да не разкриват информация относно този Договор и неговото изпълнение пред трети лица, освен ако това не е необходимо с оглед изпълнението на Договора, както и да не правят каквито и да са изявления, с които  да коментират каквито и да са факти и/или обстоятелства за Страните по Договора и/или техните управителни органи, и/или ФГВБ.“

Делото в Софийски Апелативен съд е днес. Дали делото ще продължи в лицето на жалбоподателя и „кредитор“ – „Ню Кооп инвест“ АД, представляван от Ненчо Трифонов, дали КТБ-АД /в несъстоятелност/ ще заяви правата си на частен приобретател – цесионер и ще иска конституиране на мястото на горната фирма – жалбоподател, или пък жалбата ще се оттегли от КТБ или от Ненчо Трифонов, и делото ще се прекрати? Последното обаче ще направи безсмислен целия коментиран договор за цесия от 21 декември 2017г., вписан в Агенцията по вписванията София, по отношение на имота, обезпечен с договорната ипотека върху емблематичната сграда в центъра на София. Ако се оттегли жалбата, то това значи че няма дълг, респективно – няма ипотека, а тогава собствеността може да се продава извън контрола на КТБ-АД като кредитор – от синдика на „Евробилд 2003“ Боривой Миланов.

Какво ще се случи на днешното съдебно заседание предстои да разберем.

Интересно е и какво правят синдиците по повод атакуване на коментирания от Георги Христов подчинен срочен дълг. БНБ също не е взела отношение по този сигнал, нито пък прокуратурата, макар че има всички основания за това – участниците в схемите с имотите около несъстоятелността на „Евробилд 2003“ ЕООД са си едно истинско ОПГ /организирана престъпна група/.

Прозрачност и публичност за случващото се с активите на  КТБ няма. Има корупция, разграбване, фалшиви договори,  тайни договори, защитени свидетели, синдици на къса каишка или на конци. Схеми. Наглост и алчност са едни бледи и ефимерни понятия за това, което се случва. А Делян Пеевски пише закони, без да стъпва в пленарна зала, за да „отговори на обществените очаквания“, за да започне да го обича народа и да спре най-накрая да прави протести и да го споменава с лошо…

Peevski_Donov_Marinova-2В допълнение: Всички знаем как един кредитор на КТБ АД  по споразумение по повод едни цесии с вземания срещу „Дунарит“ АД има да получава още пари по цесията под формата на активи на банката… Може сега да му прехвърлят вместо плащане това вземане, обезпечено с ипотека и оттам сградата на „Гарибалди“ – чиста и неопетнена да премине величествено към патримониума на избраните! Да, става въпрос за „ДиПи Инвестмънт“ ЕООД.  Кристи Маринова и Ангел Донов, като синдици на банката вече му прехвърлиха за жълти стотинки собствеността на КТБ на почти 12 000 кв.м. от административната сграда на бул.“Цар Борис III“ № 159 – от които около 7 900  кв. м. първокласна офис площ, включително партерен банков офис, плюс над 43 % идеални части от местото, върху което е построена сградата + десетки паркоместа, за сумата 20 202 570 лева. А цената е 855 евро на кв.м., включвайки земята и паркоместата. А сещате ли се как бяха заверени сделките за „Дунарит“? Пак така – на коляно, набързо, в сградата на КТБ.