Пламен Георгиев се изкара жертва заради терасата от 186 квадрата

Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев получавал заплахи, заговори за „битката“ си с олигарсите, но не стана ясно защо не е декларирал покривна тераса от 186 кв.м

Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев, който е пропуснал да декларира тераса от 186 квадрата, която е част от тризонета, в който живее, се оказа поредната жертва на компроматната война. Днес той за първи път коментира изнесените данни за несъответствия между имотните му декларации и жилищните му придобивки, съобщава Нова телевизия.
Той нарече тази информация „компроматна атака“.
Георгиев се появи с охрана от НСО, защото получавал заплахи.
Не стана ясно защо председателят на антикорупционната комисия не е декларирал покривна тераса от 186 кв.м част от тризонета, в който живее. Същата е описана в молбата към Агенцията по вписвания като част от ипотечния кредит. Шефът на КОНПИ припомни, че не е вписал терасата като част от имота си (и съответно тя не е част от цената), тъй като става дума за общи площи, независимо че до нея се стига само по вътрешни стълби от неговия апартамент.
„Повече с глупости аз няма да се занимавам. Очевидно е, че това е компроматна атака и съвсем очевидно е кой я прави. Това са олигарси, които имат 198 млн. причини да водят тази компроматна война срещу комисията, от която те са проверявани. Хора, които притежават медии. Има хора, които на 20 и няколко години, в едни смутни времена, са придобили първия си милион незаконно. Затова аз няма да се обяснявам пред тях. Нека тези с незаконните средства се обясняват, не аз“, заяви Георгиев.
В доказателство на правотата си, Георгиев посочи, че никой не го е проверявал. Защо не е проверяван е ясно – все пак е шеф на проверяващите.
„Защо досега никой не подава сигнал да ми се направи проверка? Твърдят се какви ли не глупости. Нека се подаде сигнал до прокуратурата, нека да се подаде сигнал до парламента, нека да се подаде до нашата комисия. Има хиляди органи, които могат да се подадат”, каза той.
Комисията, управлявана от Георгиев, вече трябва да е проверила и неговата декларация за имущество и интереси. Ако се наложи обаче, може да се направи допълнителна проверка. Според Паскал Бояджийски, бивш член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси има опция подчинени да проверяват шефа си.
„Законът предвижда, че лица, заемащи публична длъжност могат да си направят отвод, тогава когато се касае за техни интереси, това е една нормална процедура, предвидена от закона”, каза Бояджийски.
По скандала с апартаментите на властта, шефът на КПКОНПИ заяви още, че проверките продължават. Предстояло и снемането на обяснения от министри и заместник-министри по повод неяснотата с разрешението за строителство на високата сграда „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“.
От прокуратурата все още не са решили, дали ще се самосезират по казуса с имота на Пламен Георгиев.