Плугчиева – в кариерата се расте стъпка по стъпка, а не с асансьор

„Надявам се, че в служебния Министерски съвет вече ще настъпи нормалност, успокоение. Искрено желая успех на кабинета – така, както имах желание и да помогна.” Това коментира Меглена Плугчиева, вече бивш съветник на служебния премиер Димитър Главчев и бивш вицепремиер, отговарящ за европейските фондове в кабинета на Сергей Станишев.

„Външният министър беше тема цяла седмица. Аз изразих мнение, което беше споделено от дипломатическата общност. Не можах да бъда полезна с това мнение и е нормално да се оттегля”, призна тя.

Тя изпълняваше ролята на външнополитически съветник на служебния министър-председател, който стана и министър на външните работи. След по-малко от седмица управление Димитър Главчев реши да махне първоначално назначеният дипломат Стефан Димитров. Първото предложение на служебния премиер бе постът да бъде даден на зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, но той сам се отказа от номинацията след острата реакция от страна на президента Радев.

Според Меглена Плугчиева Димитър Главчев не е трябвало да съвместява постовете на служебен премиер и на външен министър, а за такъв е трябвало да се излъчи дипломат с дългогодишен посланически опит. „Особено в едни сложни обстоятелства – геополотически и с много кризи в Европа, смятам, че това беше работещото решение”, обясни Плугчиева.

„Аз съм от поколението, което беше възпитавано, че към успеха трябва да се ползва стълбата и човек да расте стъпка по стъпка. В момента сякаш се обръщат нещата и с асансьор веднага можеш да се качиш на министерския пост, а не би трябвало да се случва така. Повече ми се струва, че става дума за партиен асансьор, което е много опасно”, каза бившият вицепремиер.

Тя коментира и друго нещо. „Не биваше да се допуска предложението на бившия финансов министър Асен Василев за превръщането на държавните горски предприятия в еднолични акционерни дружества с право на фалит, приватизация и ликвидация. Това би било фатално за българските гори и за българската страна – в икономически, екологичен и социален план”.