Позор: Поморие остава без болница

От общината се оправдават, че я дофинансирали с близо 300 000 лева, но лекарите напускат, защото не са получавали заплати от април

Болницата в Поморие спря работа днес и пациенти вече не се приемат. Персоналът в лечебното заведение не е получавал заплати от април и един след друг лекарите напускат, съобщава бТВ.

През лятото първи си тръгват лекарите от Детското отделение, последвали ги колеги от Вътрешно отделение. Днес затвори и Клиничната лаборатория. Без кръвни изследвания не може да бъде приет за лечение нито един болен.

„Реших, че за да оцелеем, трябва да работим. Работихме, заработихме добре… обаче не ни платиха надлимитната дейност. И освен това се оказа, че колкото повече работим, толкова повече задължения трупаме“, заяви директорът на МБАЛ-Поморие д-р Жени Караилиева.

Дълговете набъбват до 670 000 лева и водят до запор на сметките на болницата.

„Дори имаме записани за декември да лежат при нас да ползват санаториално лечение. Просто съобщаваме по телефона, че не могат да бъдат приети в отделението, защото е спрян приемът за болни“, съобщи началникът на Отделението по неврология д-р Фотка Калчева.

От общината обясниха, че само тази година са дофинансирали болницата с близо 300 000 лева.

Във финансов колапс е и болницата във Враца, но здравното министерство реши да й отпусне 300 000 лева, след като медиците в северния град се вдигнаха на протест.

Затварянето на болницата в Поморие е един от видимите резултати. Когато ни управляват ГЕРБ-ерасти, никой не очаква държавата да поеме ангажименти за защита на лечебните заведения и потърпевши от това са не само лекарите, страдат поморийци. Близо 50 хиляди души остават без медицинска помощ.