Поколението на родените след 1981 година да забрави за пенсия

Поколението на хората, родени след 1981 година трябва просто да забрави, че ще дойде време и ще получава пенсия. Това смятат водещи икономисти от London Business School, цитирани от „Сънди Таймс“.
„Хората от това поколение трябва да мислят за работата си не като вариант да получат добра пенсия след години, а по-скоро като начин да създават нематериални активи“, казва професор Линда Гратън. Под нематериални активи тя разбира медицинско обслужване, образование и навици, които да помогнат на човек да продължава да работи през целия си живот, коментира и Фрог нюз.

Според инвестиционната компания BNY Mellon възможностите на сега съществуващата система за социално осигуряване вече са на изчерпване и пред хората ,които ще навършат години за пенсия след 20-30 години стоят незаобиколими демографски, политически и макроикономически фактори, които превръщат опитите да се съберат средства за пенсия практически невъзможни или поне много трудно изпълними.

На същото мнение е и британският Institute for Fiscal Studies. Според неговите експерти, няма позитивни перспективи за излизане в пенсия на хората от поколението на родените след 1982 година.“Това ще е първата група хора, които няма да получават по-високи доходи от своите предшественици на същата възраст, това означава, че няма да могат да съберат достатъчно средства, за да получават пенсия“, смятат те..

За възможният фалит на съвременната социална система в повечето икономически развити страни в света се заговори от няколко години. На фона на демографските проблеми и навлизането на все повече заменящи хората технологии, в някои страни вече се експериментира 4 дневна работна седмица, преминава се от работа от вкъщи и се намаляват часовете на работния ден.

Не е далеч времето, когато в повечето държави един работещ ще трябва да плаща и пенсията на един възрастен човек. Дали тогава отчисленията за пенсионен фонд ще са достатъчни, не е трудно да се предвиди.

Авантаж