Пореден пъстър концерт в Бургас

Този петък, 26 април 2024 г., ще бъде отново празник в двора на Етнографски музей – Бургас, с поредния пъстър концерт от „Пролетна Етно палитра”. Този път на сцената ще видим талантливите хорове „Трепетлика“ и „Шарени гайтани“ с ръководител Пепа Запрянова. Началото на събитието е 17:30 ч.

Народен хор „Трепетлика“ към Центъра за подкрепа и личностно развитие – Бургас (ЦПРЛ) е създаден през 1996 г. с цел да се популяризира българският фолклор сред подрастващото поколение. Така децата се запознават с безценното културно наследство на нашите предци. Репертоарът му включва традиционен и обработен фолклор от всички фолклорни области на България, но най-вече от региона на Странджа и Тракия. Диригент на хор „Трепетлика“ от създаването му е Пепа Запрянова – утвърден музикален педагог с много отличия в областта на музиката, носител на званието „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката и на ордена „Капитан Петко Войвода”.

През 1999 г. е създадена формация „Шарени гайтани”, в която деца от 5 – 10 години изпълняват традиционен български фолклор. Преди броени дни детската фолклорна формация към ЦПРЛ в Бургас се представи отлично на провелите се национални фолклорни конкурси в Бургас и Дебелт. Те спечелиха първо място на VI Национален конкурс „С песните на Калинка Згурова” в Дебелт.