Поскъпването на тока се отлага с една година

Депутатите отложиха с една година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители. Това стана с гласуваните на първо четене три законопроекта за промени в Закона за енергетиката. На 5 октомври 2023 г. парламентът одобри промени в Закона за енергетиката, които включваха либерализация на енергийния пазар за битовите потребители. Измененията предвиждаха от 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар.

В доклада на Комисията по енергетика се посочва, че съществува опасност от рязък скок на цените и невъзможност на битовите потребители да се приспособят към новите условия. Експертните прогнози показват, че излизането на домакинствата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на тока с повече от 20 процента. Цитират се данни на Евростат, според които и преди, и сега над 2 милиона българи са енергийно бедни, 30 процента не могат да покрият разходите си за отопление, а 28 процента не поддържат дома си достатъчно топъл.

В доклада се констатира още финансовото източване на енергийните дружества от групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) и изземването от енергетиката на над 5,4 млрд. лв. В текста се цитира и позиция на крайните снабдители, които подкрепят отлагането на либерализацията с една година, тъй като към момента има още нерешени казуси и неизвестни относно практическото прилагане на схемата за преходния период от 1 юли 2024 г. до З1 декември 2025 г.