Праведниците на света идват в Бургас

Фотоизложбата „Отвъд дълга” разказва за 36 дипломати от цял свят, спасили стотици евреи от Холокоста

Фотоизложба „Отвъд дълга” ще бъде експонирана в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино” от 11 април 2018 година. В продължение на седем дни експозицията ще бъде на разположение на всички, които имат интерес да се запознаят с най-трогателния начин за изразяване на признателност към достойни хора. Изложбата  е създадена от Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста „Яд Вашем” в Йерусалим, Израел и е посветена на хора, чиято смелост и издръжливост са наше вдъхновение днес.

Фотосите разказват за делото на 36 дипломати от 21 държави, спасили стотици евреи от депортация в лагерите на смъртта и обявени от „Яд Вашем“ за „Праведници на света“. С тази титла се удостояват лица, проявили смелост и хуманност, рискували живот и кариера, загърбили уюта на социално положение и благополучие, за да спасят дори един евреин в най-мрачните години от човешката история през Втората световна война. Върху медала,  с който се удостояват Праведниците на света, е гравиран надписът „Който спаси един живот, спасява цяла вселена“, цитат от Талмуд.

Яд Вашем е национален Мемориал на Холокоста и героизма в  Йeрусалим. В него е събрана информация за евреите-жертви на нацизма през периода 1933-1945 година. Една от целите му е да издири и увековечи паметта на “праведниците на света” – хора с нееврейски произход, спасили евреи от техните палачи.  До 2018 г. са признати над 25 000 души от 49 страни, сред които и България с 20 праведници. Сред по-известните личности са Димитър Пешев, патриарх Кирил (тогава Пловдивски митрополит) и екзарх Стефан Софийски. Сред тях има и напълно непознати имена на обикновени хора, които са рискували  живота си в размирните военни години, за да помогнат и спасят евреи. Сред тях е Анна, майката на големия Йосиф Сърчаджиев.

Бургас е единственото място извън столицата, където изложбата гостува. Тя бе показана в Министерството на външните работи и Софийския университет в рамките на кампанията за отбелязване на 75-години от спасението на българските евреи и в памет на погубените 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.

„Отвъд дълга”  е създадена в началото на 2018 година и вече е представена в повече от 70 държави, като е преведена на над 20 езика. В България изложбата е подготвена за показване от  посолството на Израел у нас и Държавния културен институт към министъра на външните работи. Възможността да бъде експонирана в Бургас е благодарение на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и подкрепата на Община Бургас.

Откриването на изложбата е на 11 април от 18 часа. Тя ще може да бъде разгледана до 17 април при вход свободен.