Правителствата на Борисов смайват с глупостите си, идеята за надзорник на Гешев е безумна

Това правителство и предишните на Бойко Борисов фабрикуват решения, които смайват с глупостта си. Безумно е да се предложи надзорник на Гешев, каза Татяна Дончева

Това правителство и предишните на Бойко Борисов фабрикуват решения, които смайват с глупостта си, каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. Последното, което са измислили е решението за надзирателя на главния прокурор, уточни тя.

„Фигурата на главният прокурор е важна за всички бандити и за тези, които считат, че могат да бъдат репресирани от прокуратурата без да са извършили престъпление. За всяко нещо обаче започнахме да опираме до нея. Ония ден Йорданка Фандъкова поиска затвор за горене на опасни отпадъци“, припомни Дончева.

Колко затвори имаме и дали да не преградим една четвърт от територията с бодлива тел и направо да слагаме хората в лагери, защото строенето на нов пандиз е скъпо начинание, добави тя.

Според председателя на „Движение 21” преди години никой не е погледнал сериозно на въпроса за конституционните промени, касаещи устройството на съдебната система, но сега полюсите са обърнати.

Като примери даде начина, по който Сотир Цацаров управлява държавното обвинение – поставянето на хора, които да отговарят за организирани престъпни групи без разследване на причастност към престъпната дейност, както и масовото задържане на хора под стража.

„Хората се усетиха, че ако му се приложи мярката задържане под стража има опасност да стои месеци заключен с неизвестно какъв резултат и да бъде преследван от закона. Фактът, че главният прокурор е напълно безконтролен е направило впечатление не само в България и този въпрос е поставен ония ден“, заяви бившата депутатка.

След като й бе зададен въпроса дали функцията на новия предложен от правителството наблюдаващ главния прокурор е съобразена с българската Конституция, тя отговори, че това безумно предложение е апотеоз на панирания мозък.

„Да предложиш надзорник на главния прокурор за да си решиш въпроса с безконтролността му, която произтича от Конституцията и конституционната уредба е безумно. Този човек какво ще прави – седем години ще си върти броеничката и ще чака главният прокурор да направи нещо, за което да го разследва ли, или ще работи в прокуратурата друга работа и Гешев ще му скача по главата, но когато дойде време да го разследва, ролите ще се разменят“, коментира Дончева.

Според нея на правосъдният министър Данаил Кирилов трябва да му бъде забранено да пипа юридическа материя, а с промяната на българската Конституция е нужно да се заемат бивши конституционни съдии или научни работници. Предложенията им да се гласуват във Велико народно събрание, което да има мандат няколко месеца, добави тя.

„БСП не иска проблеми с Цацаров и Пеевски. Всички се страхуват и не искат неприятности. Дори клиентите на главния прокурор гласуваха за него“, заяви бившата депутатка.

„Управниците могат да измислят да съдят хората, които се отопляват на твърдо гориво, без да обясняват защо. Преди 700 000 души в София са се топлили с дърва и въглища без да има проблем с околната среда. Днес обаче съществува и искат затвор. По същия начин решават и водният проблем на Перник. Тъй като има избори, ще изпразнят язовира, докато ги чакат. Това са хора, които са напълно лишени от здрав разум. Не им давайте нищо!“, призова тя.

На въпроса дали Цацаров и Гешев ще се справят с новите си задължения, тя отговори, че тези хора имат задачи и те не са свързани с борбата с корупцията. „Те трябва да преследват хора, които властта е посочила като неудобни на нея или като хора, които трябва да бъдат изядени“, каза Татяна Дончева

„С такава задача Цацаров може да се справи. Той седем години прави това в прокуратурата. Защо Гешев, който е негова проекция, да не се справи? Ами той е фатмак – милиционер от Симеоново. Като отиде в Европарламента обаче няма кой да му каже да си закопчее копчета догоре, да си оправи вратовръзката и да не се обръща с рамо към евродепутатите“, добави тя.