Правнук на Райна Княгиня обиден от Божидар Димитров

Патриотична вълна в защита на българщината се надигна в Панагюрище заради необмислено изказване на историка

Обидното е, че историк като проф. Божидар Димитров не знае коя е Райна Княгиня, не познава дейността й. Това каза в „еМисия България“ по BiТelevision нейният правнук Здравчо Здравчев, който е и председател на “Родов комитет Райна Княгиня“.

След като бившият шеф на Националния исторически музей изстреля в интервю по бТВ крилатата фраза – „Какво толкова е направила Райна Княгиня?! Ушила е знамето!“, в Панагюрище се надигна патриотична вълна в нейна защита и недоволство срещу професора.

Здравчев показа и плакат с будетелите, публикуван от Министерството на просветата през 1935 година.

„На него се изобразени най-важните будители. Ще видите каква е била представата за нашите будители тогава. В центъра е Паисий, над него е Раковски, мястото на Райна Княгиня също е тук“, допълни родственикът на Райна Княгиня.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки бе един от първите разкритикували професора във Фейсбук. Постът му бе споделен многократно. Потребители настояват Божидар Димитров да се извини за думите си, които омаловажават ролята на Райна Княгиня.

„Какво ли е направила Райна, която народът нарече „Княгинята“? Да, ушила е едно знаме. Главното знаме на IV-ти Революционен окръг по време на Априлското въстание. На този окръг който въстана. Въстана така, както трябваше да въстанат и другите четири окръга, но там нали смелчаците бяха малцина… Ушила е това знаме, но преди това е целунала кръста и Евангелието и се е заклела със страшната клетва „Свобода или смърт“. И не само го е ушила, а го е и развяла, сама, по собствен избор“, коментира градоначалникът.

„Хайде сега, представете си я: XIX-ти век. Тя – жена, девойка, 20-годишна. Възпитана в патриархално семейство в градче на Османската империя, баща – свещеник. На площада, яхнала кон, препасана със сабя и револвер. Развява знаме. В името на бунта, в името на свободата. Колко други го направиха?“, пита Белишки. Историята на това въстание показва, че даже и мъжете са били твърде малко, добавя той.

Малко са и сега. Браво на панагюрци, които отново въстанаха, за да защитят паметта на тази светица!