Празнуваме 140 години от Освобождението, освиркаха на Шипка омразния Бойко

Споменаването на името му при поднасянето на венци предизвика гневна реакция в хората, s възгласи УУУУ и дюдюкания те изразиха гнева си към премиера

От костите на загиналите е съградено скелето на свободата ни, на руската и българската бойна слава. Това каза президентът Румен Радев на връх Шипка.

„Тук лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български, кои са руски”, каза държавният глава по време на тържествените празненства на върха по повод националния празник на България – 3 март, съобщава bTV.

Днес отбелязваме 140 години от Освобождението на България.

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем”, каза още Радев.

Той благодари на всички българи, след което отправи благодарности към Патриарх Неофит и Руския Патриарх Кирил.

Президентът бе аплодиран от патриотите на Шипка. Макар премиерът Бойко Борисов да не бе сред политиците, дръзнали да се изправят пред тях на славния връх, той бе мощно освиркан.

Споменаването на името на Бойко Борисов при поднасянето на венците в знак на признателност, предизвика гневна реакция в хората на върха и те започнаха мощно да го освиркват, съобщава xaknewss.blogspot.bg. С възгласи УУУУ и дюдюкания в рамките на около десет секунди хората изразиха гнева си към министър-председателя.

На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанскияt мирен договор, който връща независимостта на България след близо 500 години османско иго.

По силата на този документ България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В Западна България влизат и териториите, които сега са източната част на днешната Сърбия.

Възстановяването на българската държавност е потвърдено с Берлинския договор. През лятото на 1878 г. в Берлин, на конгреса на Великите сили, по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор е променен, както и границите на България.