При валутен борд държавата трябва да трупа постоянни излишъци

В Бюджет 2018 година разходите просто са зашеметяващи. Много може да се говори и то само за недостатъците на бюджета. Бих го определил като изключително пасивен бюджет. Това означава, че е процикличен. Това пък означава, че когато икономиката се развива, държавата здраво развързва кесията, което е фундаментален проблем в условие на валутен борд.

Като цяло при всяка държава във валутен борд, държавата трябва да има ниска преразпраделителна функция и съответно да поддържа постоянни излишъци, които отиват в резерва. Това е изключително важно, защото рано или късно ще дойде времето на цикъл на покачване на лихвите. В този случай разходите по обслужване на държавния дълг ще хвръкнат в небесата.

В условие на валутен борд държавния бюджет трябва да е антицикличен, т.е. – да трупа излишъци. Това икономистите го повтарят от почти 20 години.

Да не забравяме, че през последните почти 10 години дългът се е покачил почти два пъти. При валутен борд това е проблем.

След 2020 година публичните финанси ще навлязат в проблемна територия точно поради пасивните бюджети през последните години.
В това няма никакво съмнение.

Бисер Манолов, икономически експерт