При първото предлагане на Carrefour в Бургас за 13 млн. лв. оферти няма

В Бургас  е първият обект на Carrefour към фалиралата „КМБ България“ (част от гръцката Marinopoulos, която държеше магазините на Carrefour), който синдикът Мария Шукерова предлага на пазара. Другият останал в компанията актив е хипермаркета в Стара Загора. Двата магазина няма как да покрият огромните дългове на веригата.. Срокът изтече на 5 септември, интерес е имало, но явно цената все още изглежда висока за кандидатите. По закон следващата стъпка е нов търг, но с по-ниска цена с 20%, т.е. обектът в мола ще струва малко над 10 млн. лв. Но ако има състезание, може и да се вдигне в наддаване.
Обектът се намира в търговския център „Бургас плаза“ и е с обща застроена площ 12.6 хил. кв.м. Продават се и 37.26% идеални части от сградата и от правото на собственост върху имота, който е с обща площ 52.2 хил. дка.
Бургаският Carrefour е първият, който веригата откри в България през март 2009 г., с което започна експанзията й в страната. Магазинът е закупен през август 2008 г. за 18.58 млн. лв., показва справка в Имотния регистър. Синдикът Мария Шукерова се въздържа от коментар по сделката.

Огледи на магазина в мола са направили пет компании, сред които и международни инвеститори. Затова очакването е на втория търг с намалената цена да има наддаване.

През миналата година обектът вече беше предлаган три пъти за продажба, но не от синдик, а от частен съдебен изпълнител. Последната и най-ниска обявена цена беше 11.6 млн. лв. Според съдебния изпълнител Тотко Колев, дори се стигна до оферта, подадена от взискателя по изпълнителното дело. Тогава той не бе назован, но предположенията са, че става въпрос за кредитора Алфа банк. След продажбата на българската Алфа банк на Пощенска банка заемите и обезпеченията на „КМБ България“ преминаха към лондонския клон на гръцката Alpha Bank. Според справка в Имотния регистър малко след търга е вписана цесия, с която „Ей Джи Ай – Би Ар И партисипейшънс 2БГ“ поема вземанията на Alpha Bank – клон Лондон, от „КМБ България“. Това дружество много вероятно е от групата на Alpha Bank.
Продажбата обаче не е факт, след като обектът сега се предлага отново. Според експерти възможно обяснение за това е, че синдиците по правило продават по-евтино, тъй като върху сделките не се начислява ДДС, а освен това могат да продават и под данъчната оценка на обекта, което не е възможно за частните съдебни изпълнители.
Потъването на „КМБ България“, през която работеше гръцката Marinopoulos, започна през 2014 г. Тогава компанията имаше 21 магазина в страната. В повечето бе под наем, но три от тях – в София (в Тhe Mall), в Бургас („Бургас плаза“) и в Стара Загора (в „Сити мол“), бяха собствени.

Съдбата на единия от трите търговски обекта вече е ясна. След като на 28 март 2016 г. хипермаркетът в софийския The Mall (със застроена площ от 15 008.5 кв.м.) бе обявен за продажба от частен съдебен изпълнител за 32.3 млн. лв. с ДДС, външен купувач не се яви и обектът премина в ръцете на кредитора си УниКредит Булбанк.

Другият собствен магазин на „КМБ България“ – в Стара Загора, бе открит през 2012 г., когато веригата все още имаше силни позиции на пазара. Първият търг за него бе с начална цена от 22.6 млн. лв. за площ от 9255 кв.м и парцелът под обекта, където има подземен паркинг. След това бяха обявени още три търга от частни съдебни изпълнители, като последната обявена цена бе 17.9 млн. лв. Две от процедурите бяха по искане на Столичната община, на която „КМБ България“ дължи данъци, а другите два търга бяха по инициатива на Alpha Bank, където е ипотекиран имотът. Купувачи обаче не се появиха. Вероятно следващата стъпка на синдика ще е да предложи и този обект.

„КМБ България“ беше обявено в несъстоятелност с начална дата 31 октомври 2015 г. От документите по делото задълженията на компанията към всички кредитори са 183 млн. лв. към 31 март 2016 г. Съдебно-икономическата експертиза показва също, че дългът към НАП и НОИ е 6.6 млн. лв. От одобрения списък с кредиторите се вижда, че банката има да получава над 45 млн. лв., т.е. приходите от продажбите на двата обекта няма да стигнат само за нея.